To je to što me zanima!

Ministarstvo uputilo prijedlog potpore za ublažavanje štete od suše: Vrijedan je 100 mil. kuna

U 2022. godini u Hrvatskoj je 17 županija proglasilo prirodnu nepogodu suša, za područja ukupno 281 jedinice lokalne samouprave, podaci su Ministarstva
Vidi originalni članak

Ministarstvo poljoprivrede je u utorak izvijestilo da je u e-savjetovanja uputilo prijedlog programa potpore za ublažavanje štete od suše u ovoj godini, vrijedan 100 milijuna kuna, a potpora će se moći dobiti za štete na prinosima kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, duhana, voća i povrća.

U 2022. godini u Hrvatskoj je 17 županija proglasilo prirodnu nepogodu suša, za područja ukupno 281 jedinice lokalne samouprave, podaci su Ministarstva.

REFUNDIRA SE IZ EU FONDA 1,7 milijardi kuna predujma poljoprivrednicima za 2022. godinu kreće dva tjedna ranije

Potporom u okviru programa omogućit će se ublažavanje posljedica štete uzrokovane sušom poljoprivrednim proizvođačima sa štetom prijavljenom u okviru Registra šteta od prirodnih nepogoda na prinosu kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, duhana, voća i povrća, a provodit će se kroz mjeru izravne financijske potpore u obliku naknade proizvođačima, navodi se u priopćenju.

Ukupna vrijednost programa iznosi 100 milijuna kuna, a sredstva su osigurana u državnom proračunu.

Iz Ministarstva najavljuju da će već u ovoj godini biti isplaćeno 33 milijuna kuna, dok će na preostali iznos korisnici potpore ostvariti pravo u 2023. godini, po provedenoj konačnoj obradi podataka o prijavljenim štetama od suše u 2022. godini iz Registra šteta od prirodnih nepogoda.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća upisana u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a imaju štetu od suša u 2022. godini prijavljenu u Registru šteta od prirodnih nepogoda na prinosu kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, duhana, voća i povrća te nemaju osiguran usjev od prirodne nepogode suša za koji su prijavili štetu, zaključuje se u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 29.11.2022.

    U Kaliforniji je rekordna suša već treću godinu pa ne vrište toliko. Naslijeđena je hrpa projekata za navodnjavanje još iz Jugoslavije, a sad je kasno. Trebalo je prije misliti i odrediti prioritete.

  • nnjmkd 29.11.2022.

    Novac osiguran u proračunu a samo trecinu ce isplatiti do kraja godine? Ostalo ce vjerojatno zaboraviti isplatiti? I ništa o tome po kojim kriterijima, u kojim iznosima ce se isplaćivati novac?

  • vespapx200 29.11.2022.

    Meni je smijesno i žalosno da rusi kupuju našu obalu kraj ovih domaćih "poduzetnika". Ako već ukradu hrvatsko onda i nek kupuju hrvatsko, kad već drže desnu na lijevoj. Deda Dane je sam moga hvar kupiti

Komentiraj...
Vidi sve komentare