To je to što me zanima!

Ministarstvo zdravstva: Covid potvrde u zdravstvu će se početi koristiti početkom listopada

Iako se najavljivalo da će covid potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi biti uvedene 1. listopada, to se neće dogoditi jer još nisu detaljno razrađene upute za ustanove na koje bi se obveza odnosila
Vidi originalni članak

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u utorak kako će primjena covid potvrda u zdravstvenim ustanovama krenuti početkom listopada, a oduku o tome, kao i o covid potvrdama u sustavu socijalne skrbi, donijet će Nacionalni stožer civilne zaštite.

„S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, svakodnevne brojeve zaraženih i hospitaliziranih osoba, procjene daljnjih kretanja zaraze u jesensko-zimskim uvjetima, te na nedostatnu razinu cijepljenosti građana Hrvatske koja sada neznatno prelazi 53 posto, nameće se potreba uvođenja dodatnih zaštitnih mjera u svim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama socijalne skrbi kojima se želi podići razina sigurnosti za sve pacijente, posebno osobe na bolničkom liječenju, te sve korisnike ustanova socijalne skrbi, kao i sve zaposlenike u tim sustavima", navodi u priopćenju ministar zdravstva Vili Beroš.

KONKRETNIH INFORMACIJA NEMA Ban Toskić o Covid potvrdama za zdravstvo: 'Nitko ništa ne zna i nema jasnih odgovora'

Iako se najavljivalo da će covid potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi biti uvedene 1. listopada, to se neće dogoditi jer još nisu detaljno razrađene upute za ustanove na koje bi se obveza odnosila, potvrdila je u izjavi za HRT zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Beroš u priopćenju ističe da su tijekom posljednjih dana u Ministarstvo zdravstva obavljeni brojni radni sastanci i uspostavljeni kontakti s ravnateljima zdravstvenih ustanova, posebno kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica kao najznačajnijih sastavnica zdravstvenog sustava.

Organizacija provedbe mjera bit će prilagođena specifičnostima svake od bolničkih ustanova. U velikim sustavima, poput KBC-a i KB-a, posebno u onima koji su organizirani u paviljonskom sustavu, kontrolu i evidentiranje EU digitalnih covid potvrda zaposlenika provodit će osobe koje je ovlastio ravnatelj, kako bi dnevna rutina kontrole mjera oduzimala najmanje vremena prije početka radnog dana.

Zadatak je ravnatelja i rukovoditelja nižih organizacijskih jedinica organizirati evidentiranje i kontrolu potvrde svakog zaposlenika tako da se svakodnevni radni procesi odvijaju bez zastoja i u predviđenom radnom vremenu.

PODACI AKD-A U Hrvatskoj izdano preko 2 milijuna covid potvrda: Povećao se i broj korisnika e-Građana

Stručne službe Ministarstva zdravstva bit će u stalnom kontaktu sa svim ustanovama kojima će trebati pomoć u organizaciji i provedbi mjera.

„Odluku o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu, kao i sustavu socijalne skrbi, donosi Stožer civilne zaštite. Po donošenju odluke sve zdravstvene ustanove dobit će detaljne upute o načinima i uvjetima njihove primjene, organizaciji izvještavanja i razmjeni informacija unutar sustava kako bi se ujednačila praksa, a svi zaposlenici i sve ustanove provodile svoje svakodnevne aktivnosti pod jednakim uvjetima", kaže Beroš.

Dodaje kako te sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji opravdana i razložna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi.

Idi na 24sata

Komentari 162

  • Origano5 29.09.2021.

    Sve čemu su nas učili od malih nogu pada u vodu,sve su pogazili.Moral,zakon,pravdu.

  • Origano5 29.09.2021.

    Četvrti rajh.

  • Rimen2 28.09.2021.

    Meni je nije jasno, zašto se vakseri boje antivaksera, može li mi to netko objasniti?

Komentiraj...
Vidi sve komentare