To je to što me zanima!

Ministrica pravosuđa tvrdi da nema pogodovanja Sanaderu

Ministrica Bandion-Ortner odbila je Huberove optužbe. Rekla je da se postupak vodi samo protiv Sanadera, i da se protiv brata Miroslava ne vodi nikakav postupak
Vidi originalni članak

Zastupnik tirolske podružnice Pokreta za budućnost Austrije (BZÖ) u austrijskom saveznom parlamentu Gerhard Huber tražio je od savezne ministrice pravosuđa Claudie Bandion-Ortner da se očituje o Sanaderovim političkim vezama u Austriji, što je ona i učinila.

U svom odgovoru odbila je sve Huberove optužbe, opovrgnuvši da postoji bilo kakvo pogodovanje austrijskog pravosuđa Sanaderu. Istaknula je dobru i punu suradnju s hrvatskim vlastima. Na dio Huberovih navoda nije htjela odgovoriti pravdajući se da je istraga u tijeku.

Huber je tražio ministričino očitovanje o „dvojbenim osobnim vezama Sanadera s ÖVP-om (austrijska Narodna stranka, op.a.), bankarskim koncernom Raiffeisen i Hypom u Tirolu“, poručivši joj da je dužna osigurati „punu transparentnost Tirolkama i Tirolcima“ kad su u pitanju informacije o bivšem hrvatskom premijeru koji sjedi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Huber je tražio da se ispita i jesu li uistinu slučajnosti da je Sanader angažirao za svoju PR-agenticu u Austriji upravo Heidi Glück, bivšu glasnogovornicu nekadašnjeg austrijskog kancelara, narodnjaka Wolfganga Schüssela, da je Sanaderov brat Miroslav bio kandidat narodnjaka na stranačkoj listi za pokrajinske izbore u Tirolu 2008. godine, kao i da je Sanaderov poslovni partner u austrijskoj tvrtki Prima Consulting GmbH Wolfgang Krömer također član Narodne stranke.

Austrijska ministrica pravosuđa rekla je kako se istraga vodi samo protiv Ive Sanadera, a da se protiv njegova brata Miroslava koji živi u Austriji ne vodi nikakav postupak, ustvrdivši da ni hrvatska niti austrijska strana za sada nije zatražila da se pokrene istražni postupak protiv nekog od Sanaderovih poslovnih partnera u Austriji.

Bandion-Ortner izjavila je da nema nikakvih dokaza koji bi upućivali na prikriveno Sanaderovo financiranje austrijske Narodne stranke, odnosno izborne kampanje te stranke, niti njega osobno, niti njegovih tvrtki.

Na zahtjev tirolskog parlamentarca da ministrica temeljito istraži optužbe za korupciju protiv Ive Sanadera, kako bi se mogao opravdati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Bandion Ortner je odgovorila kako je „učinkovito pravosuđe i tako preduvjet za ulazak u Europsku uniju“.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • rose2233 23.02.2011.

    Pozivamo sve hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, sve hrvatske građane, posebno obespravljene radnike, seljake i domoljube, da se odazovu na javno iskazivanje nezadovoljstva jalovoj politici Vlade i Državnog odvjetništva RH prema hrvatskim braniteljima i vrednotama proizašlih iz Domovinskog rata kao i opčim nezadovoljstvom gospodarsko socijalnog stanja u koju je dovedena država. Prosvjed će se održati u subotu, 26. veljače 2011. godine u 13,00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Prosvjed organizira Udruga hrvatskih branitelja 1990-1996 RH (UHB 1990-1996 RH) uz nazočnost ratnog ministra Ministarstva unutarnjih poslova RH Ivana Vekića, umirovljenog generala Željka Sačića, predsjednika Udruge branitelja logoraša Grada Zagreba i Zagrebačke županije Ilije Ačkara, pukovnika Petra Janjića - Tromblona, Borisa Prebega iz pokreta - "Stop progonu hrvatskih branitelja" te umjetnika Marka Perkovića Thompsona, Ivice Pepelka i Branka Čulića - Vukovarca i uz nazočnost brojnih velikana Domovinskog rata. Ovaj prosvjed je uvod u opći prosvjed svih hrvaskih branitelja. UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA 1990-1996 RH . Dalibor Bartulović - Shorty također je potvrdio svoj dolazak na prosvjed .

  • DOK_1 23.02.2011.

    sve ih u zatvor strpat i oduzet svima imovinu

Komentiraj...
Vidi sve komentare