Obavijesti

News

Komentari 2

Ministrica pravosuđa tvrdi da nema pogodovanja Sanaderu

Ministrica pravosuđa tvrdi da nema pogodovanja Sanaderu
1

Ministrica Bandion-Ortner odbila je Huberove optužbe. Rekla je da se postupak vodi samo protiv Sanadera, i da se protiv brata Miroslava ne vodi nikakav postupak

VIDEO

Zastupnik tirolske podružnice Pokreta za budućnost Austrije (BZÖ) u austrijskom saveznom parlamentu Gerhard Huber tražio je od savezne ministrice pravosuđa Claudie Bandion-Ortner da se očituje o Sanaderovim političkim vezama u Austriji, što je ona i učinila.

U svom odgovoru odbila je sve Huberove optužbe, opovrgnuvši da postoji bilo kakvo pogodovanje austrijskog pravosuđa Sanaderu. Istaknula je dobru i punu suradnju s hrvatskim vlastima. Na dio Huberovih navoda nije htjela odgovoriti pravdajući se da je istraga u tijeku.

Huber je tražio ministričino očitovanje o „dvojbenim osobnim vezama Sanadera s ÖVP-om (austrijska Narodna stranka, op.a.), bankarskim koncernom Raiffeisen i Hypom u Tirolu“, poručivši joj da je dužna osigurati „punu transparentnost Tirolkama i Tirolcima“ kad su u pitanju informacije o bivšem hrvatskom premijeru koji sjedi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Huber je tražio da se ispita i jesu li uistinu slučajnosti da je Sanader angažirao za svoju PR-agenticu u Austriji upravo Heidi Glück, bivšu glasnogovornicu nekadašnjeg austrijskog kancelara, narodnjaka Wolfganga Schüssela, da je Sanaderov brat Miroslav bio kandidat narodnjaka na stranačkoj listi za pokrajinske izbore u Tirolu 2008. godine, kao i da je Sanaderov poslovni partner u austrijskoj tvrtki Prima Consulting GmbH Wolfgang Krömer također član Narodne stranke.

Austrijska ministrica pravosuđa rekla je kako se istraga vodi samo protiv Ive Sanadera, a da se protiv njegova brata Miroslava koji živi u Austriji ne vodi nikakav postupak, ustvrdivši da ni hrvatska niti austrijska strana za sada nije zatražila da se pokrene istražni postupak protiv nekog od Sanaderovih poslovnih partnera u Austriji.

Bandion-Ortner izjavila je da nema nikakvih dokaza koji bi upućivali na prikriveno Sanaderovo financiranje austrijske Narodne stranke, odnosno izborne kampanje te stranke, niti njega osobno, niti njegovih tvrtki.

Na zahtjev tirolskog parlamentarca da ministrica temeljito istraži optužbe za korupciju protiv Ive Sanadera, kako bi se mogao opravdati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Bandion Ortner je odgovorila kako je „učinkovito pravosuđe i tako preduvjet za ulazak u Europsku uniju“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela