To je to što me zanima!

Mirando Mrsić: Branitelji neće biti zakinuti ni za jednu kunu

Ministar je kazao i da će svi branitelji koji imaju najmanje 100 dana braniteljskog staža imati pravo na zajemčenu mirovinu, čak i ako bi trebala biti manja
Vidi originalni članak

Nema smanjenja braniteljskih mirovina. Branitelji koji imaju najmanje 100 dana braniteljskog staža, kada odu u mirovinu, ako im ona bude manja od zajamčene (zajamčena za branitelje je 45% prosječne plaće - trenutačno oko 2.400 kn), onda će imati tu zajamčenu mirovinu, poručio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna". Dodao je da će branitelji koji navrše 65 godina, a nemaju staža, moći u mirovinu.

- Braniteljske mirovine ostat će iste i nitko neće biti zakinut niti za kunu. Nikakva smanjenja prava za branitelje u mirovinskog sustavu nisu predviđena niti će ih biti, kazao je Mrsić i dodao da se neće dirati ni isplate umirovljenicima. 

Kao liječnik ne zalaže se za osnivanje veteranske bolnice već smatra da bi branitelji zdravstvenu skrb trebali ostvarivati u redovnom zdravstvenom sustavu. Smatra da se i ministar Predrag Matić kreće prema takvom rješenju, odnosno osnivanju posebnih centara za rehabilitaciju gdje bi braniteljima bio pružen cijeli dijapazon pomoći, i to na jugu, sjeveru i u centru zemlje.

Ministar je zaključio da je neodrživa praksa mirovinskog sustava koji počiva na samo jednom stupu.

- Sve nas manje radi, sada smo otprilike na omjeru jedan zaposlen jedan umirovljen. Uz to, kao država sve više starimo. Sve to govori da je budućnost mirovinskog sustava u tri stupa. Sa svim rezanjima uspjeli smo održati socijalnu državu. Da, trebalo bi biti bolje, ali za to nam treba jača ekonomija, kazao je Mrsić.

Idi na 24sata

Komentari 247

  • tarantula636 03.11.2014.

    lijepo se zaokružio lijepi bekon

  • AUSSIE 03.11.2014.

    "Kada navrše 65 godina",pa nisu oni tako otporni i zdravi kao neki "borci"koji još i nakon 67 godina od rata primaju mirovine a ima ih preko nekoliko tisuća.

  • matura 02.11.2014.

    Sapienti sat

Komentiraj...
Vidi sve komentare