To je to što me zanima!

Mirko Marić: Zbog vozača sam ostao invalid, ali ne mrzim ga

Suze i kajanje: Zagrebačkog djelatnika čistoće Mirka Marića (32) u bolnici je posjetio vozač zbog kojeg je ostao bez obje potkoljenice. Marić mu je oprostio...
Vidi originalni članak

Teško je. Još me bole noge i ovisan sam o tuđoj pomoći, ali moram biti jak zbog djece, odlučan je Mirko Marić (32), djelatnik zagrebačke Čistoće koji je zbog pijanog vozača ostao bez obje potkoljenice. 

Marića smo posjetili u njegovu domu u Lukarišću kraj Dugog Sela. Iz bolnice je stigao prije nekoliko dana i još se privikava na život u invalidskim kolicima. 

U stan od 98 kvadrata na 1. katu zgrade u Sopnici-Jelkovcu, koji su dobili na korištenje od gradonačelnika Milana Bandića, preselit će se u lipnju, čim najstarija kći završi prvi razred. 

Jasno se sjeća noći 16. veljače koja mu je zauvijek promijenila život. Radio je noćnu smjenu s trojicom kolega u zagrebačkoj Klaićevoj ulici. Jakov A. (35) u Škodi Octaviji pogodio ga je dok je stajao na papuči kamiona. 

- Došao mi je s leđa, nisam ga ni čuo ni vidio. Da sam bio na tlu, sigurno bi me ubio, a mogao nas je pokositi svu trojicu - prisjetio se Marić kobnog događaja. 

Znao je da je ostao bez jedne noge, a nije se iznenadio ni kad su mu rekli da su mu morali amputirati i drugu. Bila je previše smrskana

Cijelo vrijeme bio je pri svijesti. Pomagao je liječnicima skinuti prsten i odrediti krvnu grupu iako je izgubio oko tri litre krvi. Znao je da je ostao bez jedne noge, a nije se iznenadio ni kad su mu rekli da su mu morali amputirati i drugu. Bila je previše smrskana. 

Otkrio je kako ga je u bolnici posjetio i pijani vozač. Ispričao mu se i ponudio pomoć. 

- Sav se tresao. Tresla mu se vilica, ruke... Što da radim s njim? Rekao sam mu da ga ne mrzim. Morat će živjeti s tim i odgovarati za to što je učinio - govori pomirljivo 32-godišnjak. 

Jakov je nakon nesreće napuhao 1,81 promila alkohola. Iz policije su doznali i da uopće nije kočio. Arhitekt je i ima dvoje djece, a nesreća ga je potpuno slomila. Mirko priznaje da ga je brinulo kako će reagirati njegovo troje djece: Helena (7), Ivan (5) i Monika (1), no oni su to prihvatili i pomažu tati da se snađe u kući. 

Prioritet im je srediti kupaonicu u novom stanu i nabaviti proteze kako bi Mirko bio što samostalniji. Mora proći i dugotrajnu rehabilitaciju poslije koje će se, nada se, vratiti u tvrtku. Optimizam ga unatoč teškoj nesreći ne napušta. Kaže, dok su djeca i supruga uz mene, ja sam najsretniji. 

Obitelj Marić: Hvala svima koji su nam pomogli 

Zaista su svi bili divni. I kolege, i gradonačelnik, i građani koji su pomogli. Neizmjerno smo im zahvalni, rekla je Mirkova supruga Anita. Marić ima tekući račun u Splitskoj banci br.: 2330003-3243497770.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • IvanParčina 15.03.2013.

    nosiš velik križ,al si veći od njega..

  • timica2 14.03.2013.

    Samo veliki ljudi mogu praštati.! Biti će teško,ali mlad si pa ćeš izdržati.Želim ti samo snage i volje.!

  • ッi シ 14.03.2013.

    ja neznam ali ovaj covijek svaka cast da moze oprostiti! A sta se tice Osiguranja mislim da barem treba dobiti punu svotu od njih ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare