To je to što me zanima!

Mlinovi su bili skrovišta, a oko njih su se skupljale vještice...

Zahvaljujući 3.000 mlinova, Hrvatska je nekad bila velik izvoznik brašna. Danas su rijetki mlinovi preživjeli. Otkrivamo kakve priče skrivaju najstariji mlinovi u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Obilje rijeka i potoka u Hrvatskoj pogodovalo je razvoju mnogobrojnih vodenica te mlinarskog zanata. U prošlosti ih je diljem Hrvatske bilo oko tri tisuće. Hrvatski naziv “mlinar“ prvi se put spominje u ispravama 1363. godine. Rad u mlinovima bio je oduvijek težak. Mljelo se i danju i noću, nedjeljom i blagdanima. Upravo su vodenice prikazivale savršen suživot čovjeka i vode. Bile su glavni izvor preživljavanja jer kruha je uvijek trebalo, a kada bi i nestalo električne energije one su mogle raditi. Iako nije bila velik proizvođač žita, Hrvatska je bila velik izvoznik brašna kojim je opskrbljivala Austriju i Češku. 
“Brblje voda, žrvnji rokću, kašike ko klopci klopću, pod kamenom zrnje škripi, sitno brašno sitno sipi: Nek se žuri ko mljet ima, sve će samljet- mlinar Sima”, mlinarovoj pjesmi posebnu draž dao je Jakov Gotovac u operi “Ero s onoga svijeta”. U prošlosti je Zagreb bio mlinarski i vodenički centar. Brojni potoci i brzaci slijevaju se s obronaka Zagrebačke gore ili Medvednice, a gotovo na svakom od njih postojala je vodenica. Brašnom su opskrbljivali stanovnike Gradeca i Kaptola. Tih je mlinova bilo mnogo, ali su bili kratka vijeka. Kada je 26. srpnja 1651. godine došlo do velike poplave u Zagrebu stradali su gotovo svi zagrebački mlinovi.

Oni koji su sagrađeni poslije prestali su s radom šezdesetih godina zbog pojave paromlina. Danas ih je samo nekoliko očuvano i obnovljeno, a među njima rijetko koji još radi. Ipak smo našli pokoju vodenicu čiji klopot drvenog kola i dandanas vraća u davna vremena. Na potoku Dubravica, sjeverno od zagrebačke četvrti Gajnica, te na potoku Ribnjak u Gračanima. One su raritetne tradicijske građevine iznimne kulturno- povijesne vrijednosti.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 43

  • colt_1 06.01.2015.

    ovaj mlin na slici nalazi se na rijeci Mreznici u selu Katici nedaleko Generalskog Stola , pripadao je mom pokojnom stricu Ivanu Katicu , naslijedio ga je njegov sin Vlado ,potpuno je restauriran I predstavlja kulturno blago opcine Generalski Stol kao I same Hrvatske , Kraj toga mlina sam naucio plivati jer sam I rodjen u selu povise njega , zato vi koji pisete o nekim zagrebackim mlinovima , ne kradite fotografije , vec napisite o kojem se mlinu radi , a vasi zagrebacki I nisu bili mlinovi , vec tek pokoja vodenica a to je velika razlika jer mlinovi su bili na rijekama a vodenice na potocima , medvednica koliko znam nema rijeku vec samo pokoji potocic - eto samo toliko da se zna istina.

  • Holstein_1 06.01.2015.

    U jajcu dan danas imate vodenice na plivskom jezeru i rijeci ugar. Progooglajte malo.

  • BozidarDolenec 06.01.2015.

    Je fakat mlinov vise nema ,nema starih dobrih obicaja,kak so negda bili dobri zganci pak domaci kruh a tek ribe pohane s kuruznom meljom je a coprnice vam ne treba prevec povedati kad znate i sami gde njih jega najvec ..........ajde bok!

Komentiraj...
Vidi sve komentare