To je to što me zanima!

MMF: Recesija je prošla, ali još nije za Hrvatsku i Sloveniju

Od osam zemalja istočne Europe koje su se prošle godine borile s recesijom samo su Hrvatska i Slovenija bitku nastavile i u 2013. godini, mišljenje je MMF-a
Vidi originalni članak

Istaknuvši kako je "najgore vjerojatno prošlo", navodi AFP,  Lagarde je iznijela podatke prema kojima Hrvati i dalje nemaju razloga za optimizam. Naime, od osam zemalja istočne Europe koje su se prošle godine borile s recesijom, samo su Hrvatska i Slovenija bitku nastavile i u 2013.

- Pet godina nakon izbijanja krize, najgore je iza vas. Većina zemalja obnovila je gospodarski rast - pojasnila je čelnica MMF-a koji je prošlog tjedna snizio prognoze za gospodarski rast u eurozoni i cijelom svijetu. Ranije su one iznosile 3,3 posto, a sada su smanjene na 3,1 posto.

Iako je prosječan rast u zemljama istočne Europe bio pozitivan u prvom tromjesečju 2013., BDP u Europskoj uniji zabilježio je pad za 0,1 posto. Najveći rast ostvarile su Latvija s 1,4 posto i Litva s 1,3 posto.

Lagarde je zemljama istočne Europe savjetovala da nastave svoje politike makroekonomske stabilnosti te da podijele teret prilagodbe i potaknu rast u cilju potpune kapitalizacije ostvarenog progresa nakon pada komunističkih režima.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • dadili 17.07.2013.

    nažalost dno još uvijek nismo dotakli , slijedi novi val zaduživanja pod izlikom ulaganja jer eu fondovi traže da dio novca osiguramo sami a pošto ga nema moramo posuditi od lihvara iz eu no nećemo dobiti novce iz fondova ako ćemo ih ulagati u proizvodnju jer to njima ne paše ... dobit ćemo za okoliš, pločnike, rasvjetu i slične projekte koji naravno trebaju ali to se radi kad imaš viška novca a ne iz skupih kredita...

  • funkyshizzle93 17.07.2013.

    globalizacijska škvadra, njima se NE SMIJE vjerovati

  • otorinolaringolog / ginekolog 16.07.2013.

    nek ti nas je*eš, pogle si grčku, španjolsku, ostale jadnike i odkud si uopće ti i šta si ti

Komentiraj...
Vidi sve komentare