To je to što me zanima!

Moderna tuži Pfizer i BioNTech zbog cjepiva protiv Covida-19: 'Kopirali su našu tehnologiju!'

Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo stvorili, uložili milijarde dolara u razvoj i patentirali, poručio je izvršni direktor Moderne
Vidi originalni članak

Moderna tuži Pfizer i njegovom njemačkog partnera BioNTech zbog, kako tvrde, kopiranja tehnologije za razvoj cjepiva koju je Moderna razvila godinama prije pandemije. Tužbu su pokrenuli u SAD-u i Njemačkoj, a još nije poznato koliku traže odštetu, javlja Reuters

Moderna tvrdi da je Pfizerovo cjepivo protiv Covida-19 kopija njihove tehnologije. Iz tvrtke su objavili da su Pfizer i BioNTech prekršili patente prijavljene između 2010. i 2016. godine koji su pokrivali njenu mRNA tehnologiju. 

- Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo stvorili, uložili milijarde dolara u razvoj i patentirali je tijekom desetljeća koje je prethodilo pandemiji covida-19 - rekao je Bancel, izvršni direktor Moderne. 

LIJEK PROTIV KORONE Direktor Pfizera pozitivan na koronu, počeo je piti Paxlovid

- Ova temeljna platforma koju smo počeli graditi 2010., zajedno s našim patentiranim radom na koronavirusima 2015. i 2016., omogućila nam je da proizvedemo sigurno i vrlo učinkovito cjepivo protiv covida-19 u rekordnom vremenu nakon izbijanja pandemije - istaknuo je. 

Moderna je primila 2,5 milijardi dolara od američkih poreznih obveznika za razvoj svog cjepiva protiv Covida-19, a 2020. godine objavila je da neće inzistirati na svojim patentima povezanima s Covidom dok traje pandemija. No, u ožujku su iz tvrtke poručili da očekuju da će proizvođači koji nemaju sjedište ili ne proizvode cjepivo u zemljama s niskim ili srednjim dohotkom poštivati intelektualno vlasništvo Moderne. 

STIŽE U KOLOVOZU Moderna razvila novo booster cjepivo koje efikasno štiti od svih podvarijanti omikrona

U petak su iz tvrtke istaknuli da ne traže odštetu za aktivnosti prije 8. ožujka i da ne namjeravaju ukloniti Pfizera i BioNTecha s tržišta, kao i da ne traže zabranu njihove buduće prodaje, s obzirom na potrebu da cjepivo bude dostupno. 

Jerica Pitts, glasnogovornica Pfizera, rekla je u petak ujutro da njena kompanija nije primila tužbu i da zasad nije u mogućnosti komentirati tužbu. 

Idi na 24sata

Komentari 43

  • Dažbog 27.08.2022.

    viral vector su Johnson & Johnson i AstraZeneca dok su mrna Moderna i Pfizer.... viral vector je stara tehnika i izgleda da ljudi koji su se odlučili za ta cjepiva su bolje prošli od ovih što su odabrali mRNA

  • Let's Go Brendon 26.08.2022.

    Treba vas sve troje tužiti zajedno sa korumpiranim političarima zbog kršenja onog koda koj počinje sa N. 😎

  • sljastrava 26.08.2022.

    Znači,sve je u zaradi i ništa više.Pljuc!

Komentiraj...
Vidi sve komentare