To je to što me zanima!

Mogao sam u mirovinu i guštat k'o prasac, ali nisam još gotov

Josipović kaže da Milanović ne zaslužuje novi mandat. Kaže i da kompromis s Kolindom oko proslave Oluje nije najbolji, ali da je i to bolje od sukoba
Vidi originalni članak

Nova stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića  će se zvati "Naprijed Hrvatska-Progresivni savez", a konstituirajuća skupština bit će održana 30. svibnja. Zamišljena je kao dio projekta koji pretpostavlja suradnju s manjim regionalnim strankama lijeve i centrističke orijentacije koje imaju politiku socijalne osjetljivosti i koje su spremne na velike strukturne reforme.

- Osjećam da nisam završio posao jer kao predsjednik nisam imao ovlasti za promjene. Želim dovršiti posao - komentirao je Josipović osnivanje nove stranke.

Josipović kaže da ga premijer Zoran Milanović nije uvrijedio kada ga je preko medija pozvao da se učlani u SDP.

- Zapravo me nije uvrijedio, jer najveći dio ljudi u kampanji je učinio sve što je mogao. Je li takav bio i vrh, o tome se da raspravljati. Nagovarali su me da uđem u SDP i rušim Milanovića. Nisam želio biti pučist, a ti koji su me nagovarali u stranci se ne usuđuju zucnuti - rekao je.

Kaže i da ne zna je li Milanović htio njegov poraz na predsjedničkim izborima niti da li ga se SDP boji. 

Znam da plasiraju priče u novine, a sutra ćemo možda surađivati - rekao je Josipović koji smatra da aktualni premijer ne zaslužuje još jedan mandat. Također, smatra da je kao šef SDP-a trebao otići na razgovor s predsjednicom.

Bivši predsjednik kaže da će njegova stranka u nekim aspektima biti ljevija od SDP-a, posebno kada je riječ o zaštiti radnika.

'Holy iznimno cijenim kao poštenu osobu'

O podršci Mirele Holy, Josipović kaže:

- Holy iznimno cijenim kao poštenu osobu. Problem je da je stranka koncipirana lijevo-desno. Ali vjerujem u budućnost te stranke zbog zelene komponente jer je to civilizacijsko pitanje - kazao je Josipović gostujući u Pressingu na N1.

 Josipović kaže da se zalagao za regionalizaciju i racionalizaciju javne uprave pa stoga ako dođe do dogovora, nije isključena prijeizborna suradnja  s IDS-om ili PGS-om. Ne skriva i da bi htio biti premijer neke buduće Vlade, pod uvjetom da dobije izbore.

Iako prema anketama nema velike šanse na izborima, Josipović je rekao:

- Realizam. Mogao sam uzet mirovinu i ured i 'guštat ko prasac'. Ali mislim da je neodgovorno ne staviti se u funkciju boljitka.

'Kompromis nije najbolji, ali bolje i to nego sukob'

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović dogovorili su kompromisno rješenje oko 20. obljetnice Oluje. Veliki vojni mimohod održat će se u Zagrebu 4. kolovoza, a središnja proslava Oluje bit će dan poslije, 5. kolovoza u Kninu.

- To je kompromis koji je napokon napravljen. Ovo je bilo i osobno nadmetenje predsjednice i premijera. Dakle, parada dan prije nije isto što i na dan kada se slavi. Dobro je da su se dogovorili iako su se mogli i bolje. Ali nije dobro za nacionalnu sigurnost da dogovor nije postignut. Ustav je jasan. Predsjednica je vrhovna zapovjednica i u miru i u ratu. Ja bih osobno tražio kompromis na isti dan - kazao je Josipović u Pressingu.

- Knin, odnosno proslava, mora biti mjesto ujednjenja, a ne razdora. U Kninu se i meni zviždalo. Došla mi je kasnije gospođa koja je jako zviždala i rekla da su imali organiziranu turu, plaćen ručak i 200 kuna - kazao je.

Bivši predsjednik imao je sličan spor 2010.

Slavio se Dan državnosti, a po meni trebala je to biti dostojanstvena proslava. To je bilo 2010. Bio je sličan spor i vojska je bila u nedoumici, ali nije toga bilo po medijima. Nisam uvjetovao da vojska mora ići u Vukovar - rekao je.

'Radi se revizija povijesti, a to nije dobro'

O tajnim odlascima predsjednice Grabar Kitarić u Jasenovac i Bleiburg, Josipović je rekao:

- Moj odnos prema antifašizmu je drukčiji od gospođe predsjednice. Žao mi je zbog uklanjanja biste druga Tita. Što se tiče Bleiburga - radi se revizija povijesti, a to nije dobro. Hrvatski antifašisti ne zaslužuju što se danas radi -rekao je Josipović koji kaže da su njemu spočitavali da se želi svidjeti svima, dok Grabar Kitarović očito prati HDZ.

O predsjedničinom neodlasku u Moskvu, Josipović je rekao:

- Ja bih se konzultirao s Vladom jer mislim da su to važne vanjskopolitičke odluke. Mislim da je pogrešno da se predsjednica očito konzultirala s Europskom unijom i NATO-om, no to je pogreška cijelog zapada - rekao je.

Rehabilitacija četničkog vođe

Što se tiče situacije u regiji, Josipović kaže da je rehabilitaciju četničkog vođe Draže Mihailovića doživio kao veliku pogrešku i krivi potez susjeda.

- Objašnjenje je cinično jer su zločinca rehabilitirali pozivajući se na proceduralne stvari. Naravno da to izaziva otpor u susjedstvu. Hrvatska ne može puno napraviti osim izraziti zgražanje. Iako, i kod nas ima takvih ideja -  rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 133

  • 22.05.2015.

    Josipovicu,u nekim stavovima se mogu s tobom sloziti, ali sa tvojom ideologijom Ne, jer ti osudjujes samo jednu stranu, spomenuo si Bleiburg, ali nisi nikad zatrazi da se pocinitelji zlocina kazne, nisi osudio te masovne zlocine nego ih sutke odobravas.

  • zvzmir 21.05.2015.

    Vrijeđa prasce.

  • šator 21.05.2015.

    Prijatelji gdje ste dali ste dobro čuli ,naš ivo u nedjelju u 2.sa stankovićem prestava nove stranke ,pogledajte taj spektakl ,mimohod i ostalo je za nas prošlost idemo u novu hrvatsku narode podržite ga i neće kopati kante i trošiti novce na proslave shvatite da je rat završio i nećemo se 100,godina kititi i rasipati naš novac,to je pravi put i vjerujem u te IVo....

Komentiraj...
Vidi sve komentare