Obavijesti

News

Komentari 133

Mogao sam u mirovinu i guštat k'o prasac, ali nisam još gotov

Mogao sam u mirovinu i guštat k'o prasac, ali nisam još gotov
1

Josipović kaže da Milanović ne zaslužuje novi mandat. Kaže i da kompromis s Kolindom oko proslave Oluje nije najbolji, ali da je i to bolje od sukoba

VIDEO

Nova stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića  će se zvati "Naprijed Hrvatska-Progresivni savez", a konstituirajuća skupština bit će održana 30. svibnja. Zamišljena je kao dio projekta koji pretpostavlja suradnju s manjim regionalnim strankama lijeve i centrističke orijentacije koje imaju politiku socijalne osjetljivosti i koje su spremne na velike strukturne reforme.

- Osjećam da nisam završio posao jer kao predsjednik nisam imao ovlasti za promjene. Želim dovršiti posao - komentirao je Josipović osnivanje nove stranke.

Josipović kaže da ga premijer Zoran Milanović nije uvrijedio kada ga je preko medija pozvao da se učlani u SDP.

- Zapravo me nije uvrijedio, jer najveći dio ljudi u kampanji je učinio sve što je mogao. Je li takav bio i vrh, o tome se da raspravljati. Nagovarali su me da uđem u SDP i rušim Milanovića. Nisam želio biti pučist, a ti koji su me nagovarali u stranci se ne usuđuju zucnuti - rekao je.

Kaže i da ne zna je li Milanović htio njegov poraz na predsjedničkim izborima niti da li ga se SDP boji. 

Znam da plasiraju priče u novine, a sutra ćemo možda surađivati - rekao je Josipović koji smatra da aktualni premijer ne zaslužuje još jedan mandat. Također, smatra da je kao šef SDP-a trebao otići na razgovor s predsjednicom.

Bivši predsjednik kaže da će njegova stranka u nekim aspektima biti ljevija od SDP-a, posebno kada je riječ o zaštiti radnika.

'Holy iznimno cijenim kao poštenu osobu'

O podršci Mirele Holy, Josipović kaže:

- Holy iznimno cijenim kao poštenu osobu. Problem je da je stranka koncipirana lijevo-desno. Ali vjerujem u budućnost te stranke zbog zelene komponente jer je to civilizacijsko pitanje - kazao je Josipović gostujući u Pressingu na N1.

 Josipović kaže da se zalagao za regionalizaciju i racionalizaciju javne uprave pa stoga ako dođe do dogovora, nije isključena prijeizborna suradnja  s IDS-om ili PGS-om. Ne skriva i da bi htio biti premijer neke buduće Vlade, pod uvjetom da dobije izbore.

Iako prema anketama nema velike šanse na izborima, Josipović je rekao:

- Realizam. Mogao sam uzet mirovinu i ured i 'guštat ko prasac'. Ali mislim da je neodgovorno ne staviti se u funkciju boljitka.

'Kompromis nije najbolji, ali bolje i to nego sukob'

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović dogovorili su kompromisno rješenje oko 20. obljetnice Oluje. Veliki vojni mimohod održat će se u Zagrebu 4. kolovoza, a središnja proslava Oluje bit će dan poslije, 5. kolovoza u Kninu.

- To je kompromis koji je napokon napravljen. Ovo je bilo i osobno nadmetenje predsjednice i premijera. Dakle, parada dan prije nije isto što i na dan kada se slavi. Dobro je da su se dogovorili iako su se mogli i bolje. Ali nije dobro za nacionalnu sigurnost da dogovor nije postignut. Ustav je jasan. Predsjednica je vrhovna zapovjednica i u miru i u ratu. Ja bih osobno tražio kompromis na isti dan - kazao je Josipović u Pressingu.

- Knin, odnosno proslava, mora biti mjesto ujednjenja, a ne razdora. U Kninu se i meni zviždalo. Došla mi je kasnije gospođa koja je jako zviždala i rekla da su imali organiziranu turu, plaćen ručak i 200 kuna - kazao je.

Bivši predsjednik imao je sličan spor 2010.

Slavio se Dan državnosti, a po meni trebala je to biti dostojanstvena proslava. To je bilo 2010. Bio je sličan spor i vojska je bila u nedoumici, ali nije toga bilo po medijima. Nisam uvjetovao da vojska mora ići u Vukovar - rekao je.

'Radi se revizija povijesti, a to nije dobro'

O tajnim odlascima predsjednice Grabar Kitarić u Jasenovac i Bleiburg, Josipović je rekao:

- Moj odnos prema antifašizmu je drukčiji od gospođe predsjednice. Žao mi je zbog uklanjanja biste druga Tita. Što se tiče Bleiburga - radi se revizija povijesti, a to nije dobro. Hrvatski antifašisti ne zaslužuju što se danas radi -rekao je Josipović koji kaže da su njemu spočitavali da se želi svidjeti svima, dok Grabar Kitarović očito prati HDZ.

O predsjedničinom neodlasku u Moskvu, Josipović je rekao:

- Ja bih se konzultirao s Vladom jer mislim da su to važne vanjskopolitičke odluke. Mislim da je pogrešno da se predsjednica očito konzultirala s Europskom unijom i NATO-om, no to je pogreška cijelog zapada - rekao je.

Rehabilitacija četničkog vođe

Što se tiče situacije u regiji, Josipović kaže da je rehabilitaciju četničkog vođe Draže Mihailovića doživio kao veliku pogrešku i krivi potez susjeda.

- Objašnjenje je cinično jer su zločinca rehabilitirali pozivajući se na proceduralne stvari. Naravno da to izaziva otpor u susjedstvu. Hrvatska ne može puno napraviti osim izraziti zgražanje. Iako, i kod nas ima takvih ideja -  rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu
Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline