To je to što me zanima!

'Moja supruga je umrla jer nismo mogli doći do lijeka’

Bolnici je bilo skupo nabaviti lijek? Mirjana (52) nije dočekala novu dozu lijeka yondelisa, koji joj je vjerojatno mogao spasiti ili bar produžiti život
Vidi originalni članak

Splićanka Mirjana Slaviček (52) umrla je u noći na nedjelju od zloćudnog tumora mišićnog tkiva. Nije dočekala novu dozu lijeka yondelisa, koji joj je vjerojatno mogao spasiti ili produžiti život. Budući da je riječ o rijetkom tumoru u Hrvatskoj, lijek nije na listi HZZO-a. Procedura njegova dobivanja na traženje bolnice traje do tri mjeseca. Bolnicama je to preskupo, pa je obitelj počela sama prikupljati 55.000 kuna za mjesečnu dozu. Jedina mogućnost obitelji je bila taj skupi lijek kupovati uz dokaz o bolesti u ljekarni u nekoj od zemalja Europske Unije.
- Umrla je i zbog tromosti sustava koji joj nije omogućio da se liječi. Nje više nema i neću spominjati imena koja sam molio da joj se omogući dobivanje lijeka uz koji bi još bila živa. Prema našem sustavu, morala je proći tri tretmana kemoterapijom koja uopće nisu pomogla. Jedinu dozu lijeka darovala nam je prijateljica, a onda smo sami počeli skupljati 55.000 kuna koliko mjesečno stoji, no bilo je prekasno - rekao je potreseno suprug Zvonimir Slaviček. Mirjani je bolest dijagnosticirana u lipnju te su joj je tumor od 2,5 kg između pluća i rebara odstranili u Klinici za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu. Yondelis se pokazao učinkovit kod tumora mekog tkiva.
- Razočaran sam splitskom onkologijom. Nitko nam nije rekao da se može liječiti yondelisom, no naša kći, koja je liječnica, sama ga je našla kako bi pomogla majci - rekao je suprug.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • stara50 16.11.2009.

    zašto plaćamo doprinos za zdravstveno pa još i dopunsko zdravstveno???? da nam vrijedi zdravstvena zaštita dok smo zdravi??? eee ministri zato imete velike plaće, da sebi kupite zdravlje a raja nek umire

  • marisol 16.11.2009.

    sramota za drzavu,jadna zena i obitelj,ma pun mi je k..nasih političara ..

  • gandalf_1 16.11.2009.

    da je to slučajno žena od kojeg ministra bilo bi jako brzo odobreno

Komentiraj...
Vidi sve komentare