To je to što me zanima!

Mol povećao proizvodnju nafte u Mađarskoj, ali i u Hrvatskoj

Prioriteti će biti usmjereni na ono što imamo, vađenje vrijednosti iz imovine. Volim barele, ali još više volim dolare, kaže direktor MOL-a za istraživanje i proizvodnju
Vidi originalni članak

Mol planira smanjiti investicije i više se usmjeriti na imovinu bližu Mađarskoj, koja i nakon pada cijena nafte može dobro poslovati, kazao je Berislav Gaso, direktor te mađarske naftne kompanije zadužen za istraživanje i proizvodnju.

U posljednje dvije godine Mol je proširio poslovanje u Norveškoj i Britaniji kako bi svoj portfelj povećao s manje rizičnom imovinom. Međutim, dok nalazišta u Sjevernom moru nisu profitabilna s cijenom nafte na 30 dolara po barelu, i dalje postoje potencijali imovine u Mađarskoj i Hrvatskoj, kazao je Gaso u utorak u intervjuu Bloombergu.

Dodao je kako je trenutačno kontrola troškova važnija nego jurnjava za proizvodnim ciljevima i akvizicijama.

- Prioriteti u ovoj godini bit će usmjereni na ono što imamo, vađenje vrijednosti iz imovine. Volim barele, ali još više volim dolare, a u okruženju s cijenama nafte na 30 dolara sve se vrti oko dolara kada poslujete u proizvodnji - kazao je Gaso.

Mol, koji posluje u 40 zemalja svijeta, smanjit će investicije jer je pad cijena nafte na najniže razine u više od 10 godina natjerao naftne kompanije na promjenu strategije kako bi preživjele. Smanjiti će i operativne troškove i investirati samo u one projekte koji mogu poslovati pozitivno uz cijene nafte od 30 dolara po barelu, kazao je Gaso.

Mol pojačava proizvodnju u Mađarskoj i Hrvatskoj, koje zajedno čine blizu 80 posto ukupne proizvodnje grupe jer "i dalje postoji velika vrijednost koja se može izvući iz te imovine", kaže Gaso.

Kao rezultat toga, proizvodnja u Mađarskoj porasla je u posljednja tri mjeseca 2015. u odnosu na prethodni kvartal, a proizvodnja u Hrvatskoj porasla je na godišnjoj razini, naveo je Gaso.

No, nije htio otkriti konkretne proizvodne i investicijske ciljeve prije nego što Mol 24. veljače objavi financijsko izvješće.

Prema posljednjim smjernicama, u ovoj se godini planirala proizvodnja 115.000 barela dnevno, nakon očekivanih 105.000 u 2015. godini. Mol nema užu listu imovine koju bi prodao, a ni akvizicije nisu među prioritetima za 2016. godinu, zaključio je Gaso.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • stoposto hrvat 03.02.2016.

    vlada RH treba ponovno graditi svoje pumpe INU se ne može više vratit...preostaje novu INU osnovat..a mol može onda selit nazad ili gdje god hoće...to je jedino rijesenje

  • 03.02.2016.

    Kakvo mazanje očiju.....MOL-u je jedini interes zatvoriti skupu proizvodnju u Hrvatskoj i ostaviti samo mrežu prodaje (pumpe) kako bi plasirali svoju naftu prerađenu u Mađarskoj....

  • 03.02.2016.

    U stvari, svaki put kad se prodaje drzavna imovina trebali to staviti na referendum sa svim podacima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare