To je to što me zanima!

Monika traži svoje kumče koje nije vidjela 23 godine

Obitelj Monike Adžage je 1982. godine udomila iz Doma za nezbrinutu djecu tada jednogodišnju djevojčicu Maju. Ona je 1987. dobila posvojitelje
Vidi originalni članak

Ne znam da li me se sjećaš jer nisi imala ni punih 6 godina kad si otišla iz naše obitelji hranitelja na posvajanje, a sad ćeš 2. travnja navršiti 29 godina. Sve ove godine sam ti željela čestitati rođendan i ostale blagdane, a sad ovim putem čestitam Uskrs tvojoj obitelji, glasi čestitka koju je napisala Monika Adžaga iz Velike Mlake u sklopu akcije “Uskršnja čestitka” Narodnog radija, Hrvatskih pošta i 24 sata. Njena obitelj je davne 1982. godine udomila iz Doma za nezbrinutu djecu tada jednogodišnju djevojčicu Maju. Punih 5 godina, sve do 1987. godine, curica je živjela kod njih.
- Ona je bila dio naše obitelji, mala mezimica, bez obzira što nismo bili u krvnom srodstvu. Moje roditelje zvala je mama i tata, a mene sekom - sa suzama u očima ispričala nam je Monika Adžaga, koja je bila krštena kuma maloj djevojčici.
Ujutro 8. siječnja 1987. obitelj je dobila telegram da se javi u Centar za socijalnu skrb u vezi njihove štićenice Maje. Djevojčica (6) se više nikad nije vratila u njihovu obitelj, koja joj je bila samo privremeni hranitelj, te nije na vrijeme riješila papirologiju da postanu posvojitelji. Nakon tri tjedna Maju je netko posvojio te za nju više nikad nisu čuli.
Prema zakonu Monikina obitelj nije mogla saznati gdje je curica, već ih je samo Maja mogla kontaktirati, što nikad nije učinila.
- Nadam se da me se sjeća, svoje kume, crvenog bicikla i crne lutkice - sa sjetom nam je ispričala Monika, koja je svoju najstariju kćer nazvala Maja u sjećanje na curicu.  Ta neštašna curica danas je odrasla žena, koja će 2. travnja napuniti 29 godina.

MONIKINI RODITELJI BILI SU HRANITELJI TROJE DJECE
Majina biološka majka rodila ju je sa 17 godina. Curicu je morala dati u dom jer nije mogla brinuti o njoj. Nakon curice rodila je još dvoje djece, koje su isto date u dom. Biološka majka je održavala kontakt s curicom dok je bila u Monikinoj obitelji. Sva njezina djeca udomljena su u različitim obiteljima. Monikini roditelji bili su hranitelji još dvjema curicama do njihove punoljetnosti.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • plavi cvijet 23.03.2010.

    Kakva je to socijalna služba koja otrgne dijete koje je u toj obitelji provelo 5 godina i to sve radi toga što papire nisu na vrijeme prikupili. Sramota! Tko zna što si je dijete mislilo u svojoj glavici kad je morala otići. Vjerojatno da ju ne vole. Udomiteljska obitelj stalno na nju misli, a ovi im neće reći gdje je. Žena sada ima 29 godina pa ne znam zašto oni ne pošalju poruku da je hoće vidjeti.

  • bogs 23.03.2010.

    Ni iduća dva puta nisu stigli rješiti papirologiju? Slobodno priznaj, niste željeli posvojiti jer bi izgubili novčanu stimulaciju koja vam je pristizala svaki mjesec. Ne stići rješiti papirologiju 5 godina, tri puta za redom, je nemoguće.

  • šicika 23.03.2010.

    Bože moj koliko tužnih sudbina ima na ovom svitu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare