To je to što me zanima!

'Moody'sovo izvješće ohrabruje Vladu da nastavi s reformama'

Zdravko Marić je istaknuo kako je Moody's-ovo poboljšanje izgleda za hrvatski kreditni rejting pozitivna vijest i ohrabrenje Vladi da se nastavi sa strukturnim reformama
Vidi originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u subotu zadovoljstvo zbog Moody'sovog izvješća. Naglasio je kako je Vlada pokazala da se u kratkom roku dugogodišnji negativni trendovi mogu preokrenuti. 

- Ovo je potvrda da smo na dobrom putu. Izvješće nam daje određene preporuke i ohrabrenje da se nastavi i ubrza sa provedbom strukturnih reformi  kako bi se potencijalni rast gospodarstva unaprijedio i poboljšao u srednjem roku, čime bi se stvorili preduvjeti za više stope rasta, za rast zaposlenosti i konačni iskorak prema trajnoj održivosti javnih financija. Ovo nam svima mora biti jedna poticajna mjera da se ne smije stati nego moramo nastaviti.  Pokazali smo da se u relativno kratkom roku ti dugogodišnji negativni trendovi mogu preokrenuti- poručio je Marić.

Istaknuo je kako su tri najveće agencije, Standard&Poor's, Fitch i Moody's,  prepoznale rezultate i napore Vlade za rast i oporavak gospodarstva. 

- Analitičari i sama rejting agencija apostrofiraju nekoliko stvari. S jedne strane prepoznaju rezultate i ostvarenje našeg gospodarstva u 2016,. koje je bilo iznad svih očekivanja. Isto tako, prepoznaju napore i ostvarenja Vlade na stabilizaciji javnih financija. Kao najvažnije ostvarenje ističu činjenicu da je je po prvi put smanjeni udio javnog duga u BDP-u, a uz gospodarski rast, za to je zaslužan i element aktivacije državne imovine, kao i smanjivanje deficita- istaknuo je Marić dodavši kako je  originalni plan Vlade u 2016. godini bio deficit od 2,6 posto BDP- a, a tehničkim rebalansom u prosincu su ga korigirali za tri milijarde kuna, tj na 1,6 posto BDP. 

- U travnju ćemo imati konačne podatke o proračunskom deficitu, koje ćemo poslati u Bruxelles i Eurostat, ali mogu već u ovom trenutku reći s prilično velikom razinom sigurnosti, ne samo da smo ispunili tih 1,6 posto, nego smo ostvarili i značajno bolji rezultat od očekivanja. Prema preliminarnim rezultatima deficit opće države u 2016. je negdje na razini jedan posto BDP-a- naglasio je. 

Jučer je Marić bio i u Londonu gdje je bio na sastancima s investitorima u obveznice, no nije otkrivao detalje. Najavio je da će se početkom idućega tjedna, odnosno u ponedjeljak, donijeti konačna odluka o eventualnom novom izdanju i onda će biti poznati svi detalji. Otkrio je da je cilj 10-godišnja euroobveznica. 

- Krenuti smo u novo ispitivanje i istraživanje tržišta. Održali smo jučer seriju sastanaka s investitorima.  Riječ je o investitorima koji Hrvatsku poznaju dugi niz godina i investiraju u njezine obveznice- rekao je.

Nova 10-godišnja euroobveznica, ističe Marić, namijenjena je refinanciranju hrvatskih obveznica koje dospijevaju na naplatu u travnju u iznosu od 1,5 milijardi dolara.

Novotny: Pozitivni pomak koji će utjecati na zaduživanje

Ekonomski analitičar Damir Novotny rekao nam je kako je ovo izuzetno pozitivan pomak koji će utjecati na zaduživanje države. 

- To je pozitivno jer će omogućiti daljnje snižavanje kamatnih stopa po kojima se Vlada zadužuje. Zapravo je to rezultat činjenice da je hrvatsko gospodarstvo izašlo iz krize, ostvareni su određeni pomaci i u javnom sektoru u smislu zaustavljanja negativnih trendova rasta rashoda državnog sektora, tako da je to sve skupa djelovalo pozitivno i u tom smislu je agencija Moody's, kao i druge dvije velike agencije, ocjenila da se u Hrvatskoj ekonomija stabilizira- kaže nam Novotny, no navodi kako treba biti oprezan jer Moody's još uvijek ocjenjuje da postoje i veliki rizici i da bi rejting Hrvatske mogao biti smanjen zbog neprovođenja strukturnih reformi.

-  To su javni dug, stvaranje manjkova zdravstvenom sektoru i u mirovinskom sustavu, neprivatizirana državna poduzeća, sve su to problemi koji ostaju, koji opterećuju hrvatsko gospodarstvo i koji mogu ugroziti taj ekonomski rast u budućnosti- kaže nam Novotny. 

Idi na 24sata

Komentari 48

  • 12.03.2017.

    Hahahahahahahaaaaa kreditni rejting hahahahahahaaaa .Mi u kreditima do grla i na rubu bankrota a on bi i dalje u kredite. Ma čovječe krediti su nas između ostalog i doveli tu di samo sada. Britanska agencija Blumberg objavila je novu listu zemalja rangiranih prema Indeksu siromaštva ili bijede za 2017. godinu, na kojoj se Hrvatska nalazi na 12. mjestu u svijetu. Ovo su najsiromašnije zemlje u 2017. prema Blumbergu: 1. Venezuela 2. Južnoafrička Republika 3. Argentina 4. Grčka 5. Turska 6. Španjolska 7. Ukrajina 8. Srbija 9. Brazil 10. Urugvaj 11. Kolumbija 12. Hrvatska

  • blaze272@htnet-dsl 12.03.2017.

    e moj dečec, slabo te tatek vrbovao,nek on najprije plati iz svog džepa porez državi onda možeš lupetati,misliš da je hrvatski narod gluh,slijep i glup...pa znamo od kuda dolaziš .....pa nevjerujemo ti ni da istinu govoriš što bi bilo ludo iznenađenje...

  • liliana 12.03.2017.

    Ma briga me za to izvješće,ova vlada nije za milimetar poboljšala život građana,katastrofa ste,to vam kaže vaš vjerni glasač.Nikad više.

Komentiraj...
Vidi sve komentare