Obavijesti

News

Komentari 48

'Moody'sovo izvješće ohrabruje Vladu da nastavi s reformama'

'Moody'sovo izvješće ohrabruje Vladu da nastavi s reformama'
7

Zdravko Marić je istaknuo kako je Moody's-ovo poboljšanje izgleda za hrvatski kreditni rejting pozitivna vijest i ohrabrenje Vladi da se nastavi sa strukturnim reformama

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u subotu zadovoljstvo zbog Moody'sovog izvješća. Naglasio je kako je Vlada pokazala da se u kratkom roku dugogodišnji negativni trendovi mogu preokrenuti. 

- Ovo je potvrda da smo na dobrom putu. Izvješće nam daje određene preporuke i ohrabrenje da se nastavi i ubrza sa provedbom strukturnih reformi  kako bi se potencijalni rast gospodarstva unaprijedio i poboljšao u srednjem roku, čime bi se stvorili preduvjeti za više stope rasta, za rast zaposlenosti i konačni iskorak prema trajnoj održivosti javnih financija. Ovo nam svima mora biti jedna poticajna mjera da se ne smije stati nego moramo nastaviti.  Pokazali smo da se u relativno kratkom roku ti dugogodišnji negativni trendovi mogu preokrenuti- poručio je Marić.

zdravko_maric

Istaknuo je kako su tri najveće agencije, Standard&Poor's, Fitch i Moody's,  prepoznale rezultate i napore Vlade za rast i oporavak gospodarstva. 

- Analitičari i sama rejting agencija apostrofiraju nekoliko stvari. S jedne strane prepoznaju rezultate i ostvarenje našeg gospodarstva u 2016,. koje je bilo iznad svih očekivanja. Isto tako, prepoznaju napore i ostvarenja Vlade na stabilizaciji javnih financija. Kao najvažnije ostvarenje ističu činjenicu da je je po prvi put smanjeni udio javnog duga u BDP-u, a uz gospodarski rast, za to je zaslužan i element aktivacije državne imovine, kao i smanjivanje deficita- istaknuo je Marić dodavši kako je  originalni plan Vlade u 2016. godini bio deficit od 2,6 posto BDP- a, a tehničkim rebalansom u prosincu su ga korigirali za tri milijarde kuna, tj na 1,6 posto BDP. 

zdravko_maric

- U travnju ćemo imati konačne podatke o proračunskom deficitu, koje ćemo poslati u Bruxelles i Eurostat, ali mogu već u ovom trenutku reći s prilično velikom razinom sigurnosti, ne samo da smo ispunili tih 1,6 posto, nego smo ostvarili i značajno bolji rezultat od očekivanja. Prema preliminarnim rezultatima deficit opće države u 2016. je negdje na razini jedan posto BDP-a- naglasio je. 

Jučer je Marić bio i u Londonu gdje je bio na sastancima s investitorima u obveznice, no nije otkrivao detalje. Najavio je da će se početkom idućega tjedna, odnosno u ponedjeljak, donijeti konačna odluka o eventualnom novom izdanju i onda će biti poznati svi detalji. Otkrio je da je cilj 10-godišnja euroobveznica. 

zdravko_maric

- Krenuti smo u novo ispitivanje i istraživanje tržišta. Održali smo jučer seriju sastanaka s investitorima.  Riječ je o investitorima koji Hrvatsku poznaju dugi niz godina i investiraju u njezine obveznice- rekao je.

Nova 10-godišnja euroobveznica, ističe Marić, namijenjena je refinanciranju hrvatskih obveznica koje dospijevaju na naplatu u travnju u iznosu od 1,5 milijardi dolara.

Novotny: Pozitivni pomak koji će utjecati na zaduživanje

Ekonomski analitičar Damir Novotny rekao nam je kako je ovo izuzetno pozitivan pomak koji će utjecati na zaduživanje države. 

- To je pozitivno jer će omogućiti daljnje snižavanje kamatnih stopa po kojima se Vlada zadužuje. Zapravo je to rezultat činjenice da je hrvatsko gospodarstvo izašlo iz krize, ostvareni su određeni pomaci i u javnom sektoru u smislu zaustavljanja negativnih trendova rasta rashoda državnog sektora, tako da je to sve skupa djelovalo pozitivno i u tom smislu je agencija Moody's, kao i druge dvije velike agencije, ocjenila da se u Hrvatskoj ekonomija stabilizira- kaže nam Novotny, no navodi kako treba biti oprezan jer Moody's još uvijek ocjenjuje da postoje i veliki rizici i da bi rejting Hrvatske mogao biti smanjen zbog neprovođenja strukturnih reformi.

-  To su javni dug, stvaranje manjkova zdravstvenom sektoru i u mirovinskom sustavu, neprivatizirana državna poduzeća, sve su to problemi koji ostaju, koji opterećuju hrvatsko gospodarstvo i koji mogu ugroziti taj ekonomski rast u budućnosti- kaže nam Novotny. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.