To je to što me zanima!

Morala izraditi 60 krunica na dan, inače bi je pretukli

Nakon deset godina gotova je istraga o mučenju i iskorištavanju djece u Katoličkoj crkvi u Irskoj. Svjedočilo je oko 1000 ljudi i sve će biti objavljeno
Vidi originalni članak

Komisija za sprječavanje zlostavljanja djece u Irskoj izdat će publikaciju na 2575 stranica o zlostavljanju djece u crkvenim institucijama od 1930. do 1990. godine. Istraga zločina počela je prije desetak godina, ali vlada i crkveni dužnosnici usporavali su istragu, piše Večernji list. Tek u srijedu komisija je izvijestila da je istraga gotova. Svjedočilo je 1000 ljudi. Većina djece u  sirotištima i domovima završila je jer nisu bili dobri u školi, zbog sitnih kriminalnih radnji ili zato što ih majke nisu željele. Tamo su ih tukli, ponižavali i seksualno zlostavljali, a ako bi i pokušali progovoriti, proglasili bi ih lažljivcima. Svi bi se formalno obrazovali do 12. godine. Nakon toga počeli bi zarađivati novac za Crkvu radeći na farmama, u praonicama rublja i čistionicama. U publikaciji se spominje i slučaj Christine Buckley, koju su krajem '50-ih smjestili u katoličko sirotište jer je bila izvanbračno dijete Irkinje i Nigerijca. Od svih djevojaka koje su živjele s Christine u sirotištu očekivalo se da izrade 60 krunica na dan. Ako tu normu ne bi ispunile, premlatili bi ih. Prvi veliki skandal u javnost je izašao 1994. Svećenik je  optužen za pedofiliju, što je, zbog neslaganja i crkvenog pritiska, dovelo do pada vlade.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • JanMorić 08.02.2017.

    Kao prvo novinar pises lazi krunica ne postoji covjek koji ce izraditi 60 na dan onaj tko ih je izradivao zna o cemu govorim znaci ako izradis 30 ruka ti se ukoci 40 je svjetski rekord da je jedna osoba uspjela izradit u jednom danu bez prestanka i to uz teske bolove znam o cemu govorim jer sam to radio kao tinejdžer

  • toya 26.05.2009.

    Čuj only! Ovdje se ne radi o pojedincu.Nije samo jedan čovijek maltretirao i zlostavljao svu tu dijecu.To su radili svi, čak i časne.Pa bilo je i u dnevniku.

  • only I 21.05.2009.

    Crkva je Zajednica, zasnovana od strane Sv. Petra, Isusovog ucenika. Crkva je kao Zajednica prosla mnoge promjene, koristena od strane vladara za vlastite ciljeve. Crkveni poglavari su namjestani od strane lokalnih vladara, i istina tokom vremena se u Kristovu Crkvu uvuklo prljavstine. Kriju se iza Crkve. Ali opet nemojte grijesiti, te optuzivati Crkvu kao Crkvu za sve sto se desava, to su pojednici, koji ce odgovarati na Sudu, a mnogi od njih odgovaraju i na ovom sudu. Bog nam je dosao, pokaza nam kako zivjeti, vlastitm primjrom je pokazao moc zrtve, a vi sad izvolite, budite sto hocete. Jedno je sigurno, Istina zivi vjecno, i nikad je nece nebit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare