To je to što me zanima!

Morali su blokirati dio Osijeka: Obitelj kuću dijelila s - osama

U kući s golemim osinjakom u Višnjevcu je bila dvomjesečna beba, a majku su 2 puta ubole. Pozvali su vatrogasce misleći da im nad glavama nadlijeću stršljeni
Vidi originalni članak

Kad su suprugu ubole dva puta, nisam imao više što čekati. U kući imamo dvomjesečnu bebu, uključio nam se alarm, morali smo djelovati. Pozvali smo vatrogasce i akcija uklanjanja golemog osinjaka koji je u posljednja dva tjedna nastao na tavanu naše kuće mogla je započeti, opisao nam je Ivan Mak iz Višnjevca situaciju zbog koje je dio tog osječkog prigradskog naselja u ponedjeljak navečer morao biti privremeno blokiran.

Prema riječima Borisa Banjana, zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek, preplašeni ukućani su vatrogasce pozvali misleći da im nad glavama u rojevima nadlijeću – stršljeni.

Osinjak je bio ogroman, veličine jednog prostornog metra

- Ne bi nas ni to iznenadilo jer u posljednje vrijeme imamo jako puno dojava o gnijezdima stršljena za koje nas građani mole da ih pomognemo ukloniti. Zato smo po dolasku na teren u Ulicu Petra Šubića Zrinskog u Višnjevac iz mjera predostrožnosti zapriječili pristup kući dok traje intervencija jer stršljeni znaju biti i pogubni. S domaćinima smo se popeli na tavan na kojem smo, srećom, utvrdili da su u pitanju ipak bile ose, ali prilično velik broj. Osinjak je bio ogroman, veličine prostornog metra, i dobro je da smo došli noću kad ti kukci miruju. Zaprašili smo tavan, omamili ih i odnijeli osinjak na travnatu površinu ispred kuće i zapalili ga. Sve je to trajalo oko 45 minuta, priča Boris Banjan.

www.vatrogasci-osijek.hr

Ivan Mak je htio ukloniti golemi osinjak i prije vatrogasaca, no od nadležnih službi koje bave takvim poslovima je dobio odgovor da samo njihov izlazak na teren košta oko 1.000 kuna, a sa svim tretmanima, uključujući i injekcije za ukućane, trošak bi bio veći od 3.000 kuna.

Prema Ivanovim riječima ose su golemi osinjak napravile za dva tjedna.

- Najgore je bilo slušati zvuk njihova zujanja na tavanu. Već smo bili izludili, priča Ivan.

www.vatrogasci-osijek.hr

Prema riječima Enriha Merdića iz Zavoda za biologiju osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, teško je govoriti o nekoj najezdi osa, koje se u posljednje vrijeme mogu vidjeti na mnogim mjestima i u velikom broju. Prema riječima ovog uglednog stručnjaka za kukce, povećanom broju osa pogodovalo je dugo sušno razdoblje.

www.vatrogasci-osijek.hr

Merdić savjetuje da se nitko sam ne upušta u uklanjanje osinjaka, jer za to postoje specijalizirane tvrtke, kao i Zavod za javno zdravstvo, te da je samoinicijativno prskanje osinjaka i tjeranje osa na improviziran način - Sizifov posao.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • Uni 27.08.2015.

    Meni je zao tih dobrih i korisnih zivotinja. Tako ih zapaliti bez razloga. Mogli su ih premjestiti negdje u prirodu, kao sto to rade u naprednijim zemljama.

  • 26.08.2015.

    Dvije limenke insekticida to rješavaju vrlo brzo, ne znam što bi tu koštalo 3000 kuna????

  • 25.08.2015.

    Riješio sam ja sam več više tih osinjaka i stršljenovih gnijezda.Baš smo postali plačimačci.Pa život je opasan i svaki dan možemo stradati na nebrojeno načina.Kako su naši djedovi svašta riješavali a danas samo kukamo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare