Obavijesti

News

Komentari 68

Morali su blokirati dio Osijeka: Obitelj kuću dijelila s - osama

Morali su blokirati dio Osijeka: Obitelj kuću dijelila s - osama
7

U kući s golemim osinjakom u Višnjevcu je bila dvomjesečna beba, a majku su 2 puta ubole. Pozvali su vatrogasce misleći da im nad glavama nadlijeću stršljeni

VIDEO

Kad su suprugu ubole dva puta, nisam imao više što čekati. U kući imamo dvomjesečnu bebu, uključio nam se alarm, morali smo djelovati. Pozvali smo vatrogasce i akcija uklanjanja golemog osinjaka koji je u posljednja dva tjedna nastao na tavanu naše kuće mogla je započeti, opisao nam je Ivan Mak iz Višnjevca situaciju zbog koje je dio tog osječkog prigradskog naselja u ponedjeljak navečer morao biti privremeno blokiran.

Prema riječima Borisa Banjana, zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek, preplašeni ukućani su vatrogasce pozvali misleći da im nad glavama u rojevima nadlijeću – stršljeni.

Osinjak je bio ogroman, veličine jednog prostornog metra

- Ne bi nas ni to iznenadilo jer u posljednje vrijeme imamo jako puno dojava o gnijezdima stršljena za koje nas građani mole da ih pomognemo ukloniti. Zato smo po dolasku na teren u Ulicu Petra Šubića Zrinskog u Višnjevac iz mjera predostrožnosti zapriječili pristup kući dok traje intervencija jer stršljeni znaju biti i pogubni. S domaćinima smo se popeli na tavan na kojem smo, srećom, utvrdili da su u pitanju ipak bile ose, ali prilično velik broj. Osinjak je bio ogroman, veličine prostornog metra, i dobro je da smo došli noću kad ti kukci miruju. Zaprašili smo tavan, omamili ih i odnijeli osinjak na travnatu površinu ispred kuće i zapalili ga. Sve je to trajalo oko 45 minuta, priča Boris Banjan.

www.vatrogasci-osijek.hr

Ivan Mak je htio ukloniti golemi osinjak i prije vatrogasaca, no od nadležnih službi koje bave takvim poslovima je dobio odgovor da samo njihov izlazak na teren košta oko 1.000 kuna, a sa svim tretmanima, uključujući i injekcije za ukućane, trošak bi bio veći od 3.000 kuna.

Prema Ivanovim riječima ose su golemi osinjak napravile za dva tjedna.

- Najgore je bilo slušati zvuk njihova zujanja na tavanu. Već smo bili izludili, priča Ivan.

www.vatrogasci-osijek.hr

Prema riječima Enriha Merdića iz Zavoda za biologiju osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, teško je govoriti o nekoj najezdi osa, koje se u posljednje vrijeme mogu vidjeti na mnogim mjestima i u velikom broju. Prema riječima ovog uglednog stručnjaka za kukce, povećanom broju osa pogodovalo je dugo sušno razdoblje.

www.vatrogasci-osijek.hr

Merdić savjetuje da se nitko sam ne upušta u uklanjanje osinjaka, jer za to postoje specijalizirane tvrtke, kao i Zavod za javno zdravstvo, te da je samoinicijativno prskanje osinjaka i tjeranje osa na improviziran način - Sizifov posao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa