To je to što me zanima!

'Moramo biti svjesni da naš način života više neće biti isti'

Maja Grba Bujević gostovala je u Dnevniku Nove TV te govorila o aktualnoj epidemiološkoj situaciju u Hrvatskoj i proboju virusa u sustav u domove za starije i nemoćne
Vidi originalni članak

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević rekla je u gostovanju na Dnevniku Nove TV kako testovi štićenika iz Dicma još nisu gotovi te da su u Dubrovniku testirana 133 uzorka, od kojih je 6 bilo pozitivno. U petak je zabilježen prvi slučaj u tom domu, a u nedjelju ih je već sedam. 

- U stalnoj smo vezi s dubrovačkim stožerom, mislim da su svladali problem - pojasnila je Grba Bujević. 

Kako je virus u domovima za umirovljenike ponegdje već prilično uzeo maha, Stožer je uveo nove mjere u domove kako bi spriječili ulazak virusa. 

'IMAMO DOVOLJNO OPREME' Maja Grba-Bujević: 'Koristimo tek pet posto respiratora u RH'

- Uvodi se raspored djelatnika tako da rade u radnim izolacijama. Smješteni su ili u samom domu ili u organiziranom smještaju. Tako ih štitimo da ne odnesu kući zarazu i smanjujemo mogućnost da je oni unesu u dom.

Postrožujemo i druge mjere, više neće biti moguće da domovi odnose hranu nepokretnim ljudima u svojoj sredini. Također, uveli smo dezo-barijere, što znači da će pri ulasku i izlasku iz dvaju krila bit tepisi natopljeni dezinfekcijskim sredstvima - pojasnila je ravnateljic. 

Objasnila je i koliko će nam se životi promijeniti dok se ne nađe cjepivo za virus koji je paralizirao svijet. 

KORONA HUMOR I USKRS Kako korona nije ukrala Uskrs, iako se Grinč prerušio u Kovida

 - Dosta će se promijeniti. Za dugi period će ostati ta potreba za fizičkom udaljenosti između nas, dok cjepivo ne bude spremno. Ipak, neke stvari su i dobre. Brzo smo riješili puno stvari iz digitalnog društva koje inače ne bismo tako brzo uveli. Način života sigurno će nam se promijeniti - rekla je Grba Bujević. 

 

Idi na 24sata

Komentari 135

  • 14.04.2020.

    "Get used to the new normal", "Naviknite se na novo normalno stanje",... kondicioniraju ljude s tim na svim jezicima zadnjih mjesec-dva, skoro svaki članak, strani ili domaći, u vezi pandemije sadrži takvu rečenicu, u naslovu ili barem na samom kraju kao svojevrsnu "poantu teksta".

  • ljubica ljubičica_1 13.04.2020.

    Osobno misli sa ovakim mjerama korona će još dulje trajat.Triba testirat više ljudi.Vjerujem da među nama ima kliconoša koji i neznaju .Možda i ja imam ?Ko je siguran da je nema?Više neću gledat gledat stožer niti me zanima korona biće što će biti .Kako je bog odredija.Ali ću se držat pravila .Ako se nesmije šetat u grupama mora se poštivat .A sad počinju alergije i kako možemo znati dali je alergija ili korona?Neka mi to neko objasni.

  • Fabijan. 13.04.2020.

    Ovo se zove masovno kondicioniranje javnosti. Što nam spremaju to ćemo tek vidjeti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare