To je to što me zanima!

'Morao sam staviti jaja na panj da bi Kumek ispao kako treba'

Juričan je izgradio i čitav brand predstavljajući sarkastično korupciju kao poželjnu u društvu, skupljao je potpise za predsjedničku kandidaturu pod imenom Milan Bandić...
Vidi originalni članak

Na 65. rođendan gradonačelnika Milana Bandića, u nedjelju će biti premijerno prikazan film "Kumek" redatelja Daria Juričana. Tijekom četiri godine istraživanja najmoćnijeg hrvatskog gradonačelnika, Juričan je izgradio i čitav brand predstavljajući sarkastično korupciju kao poželjnu u društvu, skupljao je potpise za predsjedničku kandidaturu pod imenom Milan Bandić, imao čitav korupto predsjednički program. Dobio je i respektabilni broj glasova, a započeo je i karijeru voditelja i proizvođača gina. A sada je nakon filmova "Gazda" i "Gazda početak" o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli, konačno gotov i "Kumek". 

Milan Bandić je najavio dolazak na premijeru. Jeste li to očekivali, što ćete mu reći kad se sretnete i kako očekujete da će reagirati nakon filma? 

On je debelokožac, ne brinem se ja za njega. Ja sam pristojan čovjek. Zaželjet ću mu dobrodošlicu i sretan rođendan. A onda i ono što ga ide...

Zašto je trebalo četiri godine za film, jeste li bili previše lijeni ili previše vrijedni?

Milan Bandić je priča o dva velika povijesna sistema, o šest mandata, o nekoliko stranaka, o stotinama afera... Serija bi bila adekvatnija za tog genija. Iz oceana smeća trebalo je upecati najzanimljivije pa sve to začiniti s par novih detalja da bude sočno. A to je trajalo.

 Zašto ste film nazvali "Kumek", nije li to podcjenjivački prema sposobnostima Milana Bandića?

Gledajte, ja sam prije svega humanitarni radnik. Ljudi hoće Plenxa i Zoxa, a ne mogu im biti servirani svaki dan, pa im ja serviram jednog olinjalog Bandića. Taj se sakrio negdje tamo nakon potresa i nema ga. Ja sam ga nekoliko puta zvao na megdan, ne javlja se. Samo supruga Vesna i pas Rudi znaju gdje se skriva. U svojoj velikoj humanosti dajem šansu i takvima koji su otišli na kvasinu, koji peru ruke lugom, koji žive u svom malom neronovskom oblačiću.

 Što nije valjalo s prve tri verzije kada ste ga prepravili i što je promijenjeno?

Kad završim određenu fazu filma radim testnu projekciju. To je najstroža publika i kad napokon  ta publika nije imala većih primjedbi, onda sam znao da je to, to!  Moja priča s osobom Bandić dobila je neočekivan forte s predsjedničkim izborima, pa je i to dalo određenu cirkus dinamiku filmu. Finalna verzija film je ona u kojoj svi osjete da je autor stavio vlastita jaja na panj i da priča izaziva emociju. Mislim da sam to dobio

 Popratna knjiga Saše Paparella i Hrvoja Appelta ima 360 stranica. Koliko se razlikuje od filma?

Podosta! Knjiga je imala pretenziju da bude Biblija o Milanu Bandiću. Fim je tu malo skromniji, ali oboje imaju zajednički cilj: pokazati kako je majstor delal sve ove godine i kako je od Zagreba napravio samoposluživanje za svoje pajde. 

Koja bi tri nova, originalna detalja izdvojili iz filma koje dosad nismo znali?

Rekao bih da je u svakoj minuti filma poneki novi sočni detalj. Uvijek je s Bandićem jedno vječno ponavljanje novog. A najpaklenija laž koju je uspio servirati o sebi je da je on otvorena knjiga. Ta otvorena knjiga je imala tri tajna stana kojima je raspolagao i kojima se koristio. Toliko je toj otvorenoj knjizi.

Nastavljate li nakon filma s političkim aktivizmom, može li se očekivati kandidatura za gradonačelnika ili direktna potpora nekoj stranci/listi? 

Ja sam prije svega gradonačelnik svemira. A svemir je velik i nepoznat i treba ga istražiti.

 Je li Bandićeva era gotova ili ima šanse ostati na čelu Zagreba još 4 godine? 

Dedica 22.11.2020. ima 65. rođendan. Zaslužio je da se penzionira, da se odmori. Da uživa u svim plodovima svog delanja i da napokon u miru otkopa svu lovicu koju je  marljivo zakopavao sve ove godine u i oko Gruda. Naravno, nisam nesklon scenariju da dedica u miru i tišini svoje sobice u Remetincu piše autobiografiju: Kako mi je uspjelo maznuti svima pred nosom.

Idi na 24sata

Komentari 101

  • Nenad Akšan 22.11.2020.

    Zagrebčancu izmiće tlo pod nogama ?

  • 21.11.2020.

    Kada dorh, policija i sudstvo ne čine apsolutno ništa onda je svaka akcija od Juričana više nego dobra i korisna.

  • 21.11.2020.

    kako možeš reći da je on kumek ..on je bosanac

Komentiraj...
Vidi sve komentare