To je to što me zanima!

Morskog psa dugog oko metar snimili su u plićaku u Ičićima

Najvjerojatnije je riječ o modrulju, još poznatijem kao modri kučak, pas modrac, pas modrulj ili zupka. U pravilu se drže otvorenog mora, ali znaju se zaletjeti bliže obali
Vidi originalni članak

U subotu oko 15.30 sati morski pas je doplivao u lučicu u Ičićima. Luka je gotovo spojena s gradskom plažom i udaljena oko 100 metara od prvih kupača. Plivao je na dubini od metar i pol.

Najvjerojatnije je riječ o modrulju, još poznatijem kao modri kučak, pas modrac, pas modrulj ili zupka, strogo zaštićenoj vrsti u Jadranu. Svojom bojom potpuno se sjedinjuje s morskim plavetnilom. U pravilu se drže otvorenog mora, ali znaju se zaletjeti bliže obali, najčešće u potrazi za hranom. Zimi odlazi u veće dubine, dok ljeti više vremena provodi na površini kad je i najuočljiviji. Ljeti se modrulj pojavljuje na pučini te u zaljevima i kanalima.

- Ne plivaju nužno u jatu. Ovaj malac je možda star dvije godine i samostalan je - kaže Alen Soldo, profesor s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Hrani se uglavnom glavonošcima, ribom i rakovima te su veći primjerci (može narasti više od četiri metra) potencijalno opasni za ljude. Okupljeni znatiželjnici oko morskog psa pozvali su i lokalnog ribara da ga pokuša uhvatiti, no ta je akcija samo uplašila ribu koja je zatim otplivala. Nasreću, jer su kazne za njegov ulov velike.

Ogromna meduza u Opatiji

Prošli tjedan, samo desetak metara od obale, čitatelj je snimio ogromnu meduzu u Opatiji.

- Isplovljavao sam iz opatijske luke na gliseru i vidio ogromnu životinju promjera sigurno pola metra - rekao je čitatelj. Riječ je o meduzi Rhizostoma pulmo, popularno nazvanoj i morska pluća. Nije opasna, ne žari i hrani se sitnim planktonskim organizmima. Prosječan promjer klobuka im je oko 40 centimetara.

- Preporučujem čitateljima da se dive ovim primjercima bioraznolikosti žarnjaka našeg mora. Meduze su stanovnici otvorenih voda, a njihovo približavanje obali rezultat je ili strujanja koja ih pasivno donesu ili veće količine hrane, zooplanktona u priobalju - kaže dr. sc. Olja Viđak iz Instituta za oceanografiju.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • 24.08.2013.

    Barbari, gađali ga ostima a cura ga spasila...dobro da nju nisu silovali ili kamenovali za kaznu....nema nam spasa....barbari....

  • Frenkyy 23.08.2013.

    Ma to je prerušeni porezni inspektor!!!

  • cipelcug_1 23.08.2013.

    ma to je štuka modificirana...

Komentiraj...
Vidi sve komentare