Obavijesti

News

Komentari 45

Morskog psa dugog oko metar snimili su u plićaku u Ičićima

Morskog psa dugog oko metar snimili su u plićaku u Ičićima
5

Najvjerojatnije je riječ o modrulju, još poznatijem kao modri kučak, pas modrac, pas modrulj ili zupka. U pravilu se drže otvorenog mora, ali znaju se zaletjeti bliže obali

VIDEO

U subotu oko 15.30 sati morski pas je doplivao u lučicu u Ičićima. Luka je gotovo spojena s gradskom plažom i udaljena oko 100 metara od prvih kupača. Plivao je na dubini od metar i pol.

Najvjerojatnije je riječ o modrulju, još poznatijem kao modri kučak, pas modrac, pas modrulj ili zupka, strogo zaštićenoj vrsti u Jadranu. Svojom bojom potpuno se sjedinjuje s morskim plavetnilom. U pravilu se drže otvorenog mora, ali znaju se zaletjeti bliže obali, najčešće u potrazi za hranom. Zimi odlazi u veće dubine, dok ljeti više vremena provodi na površini kad je i najuočljiviji. Ljeti se modrulj pojavljuje na pučini te u zaljevima i kanalima.

- Ne plivaju nužno u jatu. Ovaj malac je možda star dvije godine i samostalan je - kaže Alen Soldo, profesor s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Hrani se uglavnom glavonošcima, ribom i rakovima te su veći primjerci (može narasti više od četiri metra) potencijalno opasni za ljude. Okupljeni znatiželjnici oko morskog psa pozvali su i lokalnog ribara da ga pokuša uhvatiti, no ta je akcija samo uplašila ribu koja je zatim otplivala. Nasreću, jer su kazne za njegov ulov velike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ogromna meduza u Opatiji

Prošli tjedan, samo desetak metara od obale, čitatelj je snimio ogromnu meduzu u Opatiji.

- Isplovljavao sam iz opatijske luke na gliseru i vidio ogromnu životinju promjera sigurno pola metra - rekao je čitatelj. Riječ je o meduzi Rhizostoma pulmo, popularno nazvanoj i morska pluća. Nije opasna, ne žari i hrani se sitnim planktonskim organizmima. Prosječan promjer klobuka im je oko 40 centimetara.

- Preporučujem čitateljima da se dive ovim primjercima bioraznolikosti žarnjaka našeg mora. Meduze su stanovnici otvorenih voda, a njihovo približavanje obali rezultat je ili strujanja koja ih pasivno donesu ili veće količine hrane, zooplanktona u priobalju - kaže dr. sc. Olja Viđak iz Instituta za oceanografiju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag