To je to što me zanima!

Most ne želi podržati Zakon, a zalažu se kao za dobrobit djece

Vlada ga je jednoglasno usvojila i ja ću ga u ime predlagatelja i predstavljati. Zakon je dobar, usmjeren je na poboljšavanje uvjeta udomljavanja djece i odraslih, kaže ministrica
Vidi originalni članak

Zakon o udomiteljstvu koji Vlada predlaže je dobar i na dobrobit je djece, poručila je u srijedu ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te prozvala SDP i HNS jer, kada su bili na vlasti, nisu predložili zakon kojim bi se udomiteljstvo omogućilo i istospolnim registriranim partnerima, a Mostu je spočitnula da sadašnji predloženi zakon, iako je dobar, ne žele poduprijeti kako ne bi dali podršku HDZ-u.

NE VIDI PROBLEM Plenki: Zakon o udomiteljstvu je dobar i mi iza njega stojimo

- Zakon je u drugom čitanju. Vlada ga je jednoglasno usvojila i ja ću ga u ime predlagatelja i predstavljati. Zakon je dobar, usmjeren je na poboljšavanje uvjeta udomljavanja djece i odraslih i mislim da će ga zastupnici, koji se svi u javnom prostoru zalažu za dobrobit djece, tako shvatiti i tako ga prihvatiti, ocijenila je Murganić u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

Na predloženi zakon amandmane je uputio HNS, koji je dio vladajuće većine, a Murgaić kaže da te amandmane nije vidjela ali se o njima može raspravljati jer zastupnici odlučuju kako će zakon u konačnici izgledati.

MURGANIĆ SMATRA Zakon o udomiteljstvu skinut s dnevnog reda, ali nije problem

Prema Vladinom prijedlogu zakona mogućnost udomljavanja djece ne bi imali istospolni registrirani partneri što, upozorili su novinari, mnogi smatraju izravnim kršenjem članka 14. Ustava, koji govori da svatko ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Murganić odvraća da svi koji kritiziraju predloženi zakon čine to upravo zbog članka u kojem se nabraja tko može biti potencijalni udomitelj i poručuje kako su HNS i SDP, kada su bili zajedno na vlasti, imali priliku donijeti Zakon o udomiteljstvu i Obiteljski zakon u kojem bi se jasno propisalo udomiteljstvo kao pravo i istospolnih životnih partnera ili neformalnih zajednica.

DAVOR BERNARDIĆ: 'Istospolni parovi moraju dobiti mogućnost za posvajanje djece'

- Zašto to govorim? Jer su 2015. godine donosili Obiteljski zakon i tada je bio stav vladajućih da takva mogućnost posvajanja ne bi bila na dobrobit djece, a Zakon o životnom partnerstvu su donijeli godinu dana ranije. Sadašnji zastupnik, a tadašnji ministar Arsen Bauk mogao je tada svojoj većinskoj vladajućoj koaliciji staviti isti ovaj zaključak koji je predložio nama u prvom čitanju i koji zastupnici nisu prihvatili - kaže Murganić.

Isto tako, Most se zalaže za dobrobit djece, ali iako znaju da je zakon dobar, ne žele ga podržati jer ne žele podržati HDZ. Pa se pitam o komu i čemu razgovaramo, o podršci HDZ-u ili o zakonu, poručila je Murganić.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • vidum 27.11.2018.

    Nitko komu je doista stalo do djece, taj zakon neće podržati. Što ti nije jasno?

  • uvijekkontra 27.11.2018.

    Uhljebice zaradit ces mirovinu na stetu hrvatske drzave i hrvata. Srami se svoga rada.......

  • nrebusa 27.11.2018.

    Ne znam koliko su ljudi uopće svjesni, udomiteljstvom se kod nas uglavnom bave stariji bračni parovi, sa prosječno završenom osnovnom školom iz sa sela ili iz provincije. Udomiteljstvo im služi kao izvor prihoda od države, a djeca se često još zloupotrebljavaju za rad na poljoprivredi. Kad napune 18 godina, djecu torpediraju što je moguće prije da naprave mjesta za nove. Dakle nema tu toplog doma i roditeljske ljubavi. Čast izuzecima

Komentiraj...
Vidi sve komentare