To je to što me zanima!

Mrak nezadovoljna: U Zagrebu će legalizacija trajati 29 godina

Ministrica kaže da su već pri obradi zahtjeva za legalizaciju vidjeli da je potreban sustav kontrole. Od početka godine moći će se provjeriti stanje putem interneta
Vidi originalni članak

Od početka godine svatko će moći vidjeti u kojoj fazi je izdavanje njegove građevinske dozvole preko interneta. Vidjet će se koliko dugo i puno svaki referent radi. Šefovima će također odmah pocrvenjeti predmeti koji su probili rokove za rješavanje od 15 dana. A svakog lokalnog šefa će dodatno preko sustava nadzirati Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Ako se kasni s dozvolama, predviđene su i kazne, a recimo za šefove odjela koji izdaju dozvole su one do 10.000 kuna.

- Možemo mi izginuti i donijeti bilo kakva zakonska rješenja, ako nema odgovornosti, ništa se neće promijeniti. Zato uvodimo takvo praćenje koje će ubiti i korupciju jer se neki predmeti neće moći držati u ladici, a drugi gurati preko reda- rekla je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Zagreb riješio tek 4,77 posto predanih zahtjeva

Ministrica kaže da su već pri obradi zahtjeva za legalizaciju vidjeli da je potreban sustav kontrole. Među onima koji ne žele u potpunosti surađivati i dostavljati podatke nalaze  se Zagreb, Zadarska i Karlovačka županija. Zagreb, iako je najopremljeniji, ima tek 4,77 posto riješenih zahtjeva za legalizaciju od ukupno 91.000 predanih zahtjeva. U listopadu su riješili s 99 djelatnika tek 249 zahtjeva. Tom dinamikom bi Zagrebu trebalo 29 godina za rješavanje svih zahtjeva.

'Ne možemo dozvoliti da legalizacija traje godinama'

Usporedbe radi, zahtjeve najbolje rješavaju Bjelovarska, Krapinska i Koprivničko križevačka županija.

- Od veljače počinje raditi Agencija koja će preuzeti predmete koji se ne rješavaju. Ne možemo dozvoliti da legalizacija traje godinama – zaključila je Taritaš.

Idi na 24sata

Komentari 115

  • user_105498 16.12.2013.

    Zanima me što će biti s ljudima koji su dali zahtjev za legalizaciju i straha,a nemaju je čime platiti,a kreditno su nesposobni, ne rade,nemaju izvor prihoda.Ova se u največoj krizi bacila na dodatno legalno osiromašivanje i tako nezaposlenih ljudi ili onih na minimalcu,koji su najčešće u kućama roditelja građenih 70-tih godina,u "mračnom komunizmu"kad su svi radili .Ne mislim tu na apartmane i ono građeno unatrag nekoliko godina kad se konstantno upozoravalo ne gradite bez dozvola,

  • user_105498 16.12.2013.

    A što je mislila,pa trebalo mi je 2g.za kupljeno zemljište koje je bilo do mojega(kuće) i čije je vlasništvo bilo čisto tj.bilo na osobu od koje sam ga kupila,da bi ga stavila u jednu parcelu,i upisala u gruntovnicu.Najprije je trebalo geodetu vremena da napravi taj elaborat ,s time da ni jedan susjed nije pravio probleme,rekli smo recite gdje je međa,i kako kažete tako će i biti,pola metra sim ili tam,zemlje nam i tak prek riti svima bude dosta,zatim sam čekala sudsko rješenje,sve skupa 2g.Koliko kuća je na zemljištima koje nisu imovinsko -pravno riješena,koliko je kuća napravljeno na zemljištima koje ne govore na vlasnike zemljišta nego možda na stričeve,tetke, pradjede i bake koji možda nisu među živima.Nije to samo tako.

  • bajica1009 12.12.2013.

    Kad ministar bude u mogućnosti da smjeni pročelnika županijskog ili gradskog ureda onda će moći i utjecati i ubrzati rad ovako to gospodo neće ići. Koliko je zahtjeva riješila Brodsko-posavska županija i grad Brod jako malo, vi ste za njih kao i za u tekstu navedene županije mrski CRVENI a to što je bitno i za njihove birače nije bitno kada dođu na vlast oni će drugačije (po starom).

Komentiraj...
Vidi sve komentare