To je to što me zanima!

Mrsić: Mirovine su zadnja crta obrane, a isplata nije upitna

Ministar Mirando Mrsić rekao je da je Vlada ukidanjem povlaštenih mirovina ispunila jedno od predizbornih obećanja. Učinit će sve da se mirovine isplaćuju na vrijeme
Vidi originalni članak

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić gostovao je u emisiji 'Bez ograde' na 24sataTV-u. Rekao je kako je Vlada ukidanjem povlaštenih mirovina ispunila jedno od svojih predizbornih obećanja. 

- Saborski zastupnici sada odlaze u mirovine pod istim uvjetima kao svi drugi građani, dodao je. Prokomentirao je i potez zastupnika koji su na jedan dan otišli u mirovinu kako bi ostvarili pravo na povlaštene imovine.

- To je svakako zakonito, ali i moralno dvojbeno i politički neoprostivo - rekao je Mrsić.

Vlada neće produživati Zakon o odgodi usklađivanja mirovina koji je vlada Jadranke Kosor donijela za prošlu godinu. Od 1. ožujka na snagu će ponovo stupiti članak 81. Zakona o mirovinama prema kojem se one usklađuju sa stopom rasta prosječne plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj. Iako se ne radi o velikim povećanjima, Mrsić smatra da je 20, 30 ili 40 kuna ipak nekakav porast. Iako nije zadovoljna povećanjem, Vlada će se potruditi da tijekom ove godine mirovine dolaze na vrijeme, a isplatit će se i zaostaci za 1. i 2. mjesec. 

- Mirovine su zadnja crta obrane i siguran sam da neće doći u pitanje njihova isplata - rekao je ministar. 

Za izjavu Vesne Pusić da ako ne uđemo u EU neće biti ni isplata mirovina rekao je kako je ministrica Pusić ponekad direktna, ali mirovine su naša pravna stečevina i mi sami donosimo zakone na tom području. 

- Ulaskom u EU očekuje se porast bruto nacionalnog dohotka i plaća. Oporavit će se i gospodarstvo, pa će i mirovine porasti, rekao je ministar. 

Svjestan je činjenice da će i iduća godina biti teška, a bitno je povećati bruto nacionalni dohodak jer će to dovesti i do novih zapošljavanja. Proračun koji će Vlada uskoro donositi pokazat će želju za promjenama, a u svemu je najbitnija štednja, naglasio je ministar. 


Idi na 24sata

Komentari 12

  • bobosmraddd 20.01.2012.

    Pusickin argument je totalna glupost: "Past ce nam kreditni rejting ako ne udjemo u EU.. pa necete imati mirovine". Mađarska i Grčka su u EU. Kreditni rejting im je pao na "junk"(smeće), rejting ispod kojeg nema niži. EU ne spašava od ničega. Zašto se tako guraju u EU? Plaća eurozastupnika 15000 eura mjesečno! Tu piše sve što vam ne govore ukratko: : http://europskaunija.wordpress.com/

  • drug Tito_1 19.01.2012.

    ma ništa od tebe drug Mrsiću, puno rijeći izvedba nula!

  • girica 19.01.2012.

    Vidite kako su mudrijaši mudri, zagarantirana imje mirovina od 7. tisuća kuna, a "radit će " što god duže mogu , u saboru naravno, jer njma je nezamislivo više išta dobivati što je manje od 15 . tisuća !? Zato se ja "brinem" da nam političari ne padnu u depresiju kad odu u mirovinu!!? Pih, a vidi ove nerazumne ljude , koji imaju 1200. kunića , i malo više od toga, šta se bunite .... važno da nam političari budu sretni i zadovoljni - ma gdje god bili - ovdje ilii u EU !? Pih, baš smo nerazuman narod, misle si naši vrli političari !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare