Obavijesti

News

Komentari 12

Mrsić: Mirovine su zadnja crta obrane, a isplata nije upitna

Mrsić: Mirovine su zadnja crta obrane, a isplata nije upitna
1

Ministar Mirando Mrsić rekao je da je Vlada ukidanjem povlaštenih mirovina ispunila jedno od predizbornih obećanja. Učinit će sve da se mirovine isplaćuju na vrijeme

VIDEO

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić gostovao je u emisiji 'Bez ograde' na 24sataTV-u. Rekao je kako je Vlada ukidanjem povlaštenih mirovina ispunila jedno od svojih predizbornih obećanja. 

- Saborski zastupnici sada odlaze u mirovine pod istim uvjetima kao svi drugi građani, dodao je. Prokomentirao je i potez zastupnika koji su na jedan dan otišli u mirovinu kako bi ostvarili pravo na povlaštene imovine.

- To je svakako zakonito, ali i moralno dvojbeno i politički neoprostivo - rekao je Mrsić.

Vlada neće produživati Zakon o odgodi usklađivanja mirovina koji je vlada Jadranke Kosor donijela za prošlu godinu. Od 1. ožujka na snagu će ponovo stupiti članak 81. Zakona o mirovinama prema kojem se one usklađuju sa stopom rasta prosječne plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj. Iako se ne radi o velikim povećanjima, Mrsić smatra da je 20, 30 ili 40 kuna ipak nekakav porast. Iako nije zadovoljna povećanjem, Vlada će se potruditi da tijekom ove godine mirovine dolaze na vrijeme, a isplatit će se i zaostaci za 1. i 2. mjesec. 

- Mirovine su zadnja crta obrane i siguran sam da neće doći u pitanje njihova isplata - rekao je ministar. 

Za izjavu Vesne Pusić da ako ne uđemo u EU neće biti ni isplata mirovina rekao je kako je ministrica Pusić ponekad direktna, ali mirovine su naša pravna stečevina i mi sami donosimo zakone na tom području. 

- Ulaskom u EU očekuje se porast bruto nacionalnog dohotka i plaća. Oporavit će se i gospodarstvo, pa će i mirovine porasti, rekao je ministar. 

Svjestan je činjenice da će i iduća godina biti teška, a bitno je povećati bruto nacionalni dohodak jer će to dovesti i do novih zapošljavanja. Proračun koji će Vlada uskoro donositi pokazat će želju za promjenama, a u svemu je najbitnija štednja, naglasio je ministar. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.