To je to što me zanima!

Mulj je curio iz spremnika još i mjesecima prije katastrofe?

Mađarska policija navodno ispituje fotografiju snimljenu iz zraka na kojoj se vidi kako je nasip spremnika popustio još u lipnju ove godine. Mulj se izlio 4. listopada
Vidi originalni članak

Spasitelji bi uskoro trebali dovršiti 'nasip spasa' u Mađarskoj. Na terenu je 300 strojeva i 4000 radnika. Sustav brana čine tri vrste barijera ukupno dugih oko kilometar i pol. One bi trebale zadržati 500.000 metara kubičnih mulja ako brana pukne.

Istovremeno Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je poslala u Mađarsku tim stručnjaka koji bi trebali utvrditi kakve će posljedice dugoročno na zdravlje ljudi imati izlijevanje opasnog mulja. Mulj koji se izlio 4. listopada iz tvornice aluminija u gradu Ajka dosad je ubio osam ljudi. Najnovija objavljena fotografija iz zraka je pokazala kako se mjesecima prija pucanja spremnika, točnije u lipnju ove godine, na njemu pojavilo nekoliko manjih pukotina kroz koje je curio crveni otrov, javlja AP. Policija ispituje tu fotografiju kao i činjenicu zašto to inspektori nisu primijetili.  

Idi na 24sata

Komentari 1

  • IvanSabljak 16.10.2010.

    To se nije smjelo dogoditi,sad otrovni mulj prijeti Dunavu,vrlo lako se moze pretvoriti u EkoKatastrofu,i uzrokovati pomor ribe..

Komentiraj...
Vidi sve komentare