To je to što me zanima!

Musk objavio da ne može 'beskonačno' financirati satelitski servis u Ukrajini

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Musk je aktivirao servis Starlink u Ukrajini krajem veljače nakon što su internetske usluge u zemlji bile prekinute zbog ruske invazije. SpaceX je od tada donirao tisuće terminala
Vidi originalni članak

Elon Musk rekao je u petak da njegova kompanija SpaceX ne može “beskonačno” financirati internetski servis Starlink u Ukrajini niti poslati toj zemlji još nekoliko tisuća terminala te je zatražio od Pentagona da se uključi u donacije.

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

“SpaceX ne traži nadoknadu dosadašnjih troškova, ali također ne može na neograničeno vrijeme financirati postojeći sustav niti uz to poslati još nekoliko tisuća terminala koji imaju i do 100 puta veći podatkovni kapacitet od tipičnih kućanstava. To je nerazumno”, napisao je Musk na Twitteru.

Musk je aktivirao servis Starlink u Ukrajini krajem veljače nakon što su internetske usluge u zemlji bile prekinute zbog ruske invazije. SpaceX je od tada donirao tisuće terminala.

SVE VIŠE STRADALIH Ruska novinarka bijesna na Putinove zapovjednike: 'Tijela mobiliziranih stižu u ljesovima'

Zamjenik ukrajinskog premijera Mihailo Fedorov rekao je ovaj tjedan da su Starlink servisi pomogli u obnovi energetske i komunikacijske infrastrukture u kritičnim područjima nakon više od 100 ruskih napada krstarećim raketama.

Musk je naveo da Starlink troši gotovo 20 milijuna dolara mjesečno na održavanje satelitskih servisa u Ukrajini. Nedavno je rekao da je SpaceX potrošio oko 80 milijuna dolara kako bi omogućio i podržao Starlink u Ukrajini.

IZ MINUTE U MINUTU: Putin najavio kraj mobilizacije. Eksplozija u ruskom Belgorodu

Kako je izvijestio CNN u četvrtak, kompanija SpaceX je prošlog mjeseca poslala dopis Pentagonu u kojem navodi da ne može nastaviti s financiranjem usluge Starlink u Ukrajini te da će možda morati prekinuti to financiranje osim ako se u financiranje, a riječ je o desecima milijuna dolara mjesečno, ne uključi američka vojska.

Reuters navodi da SpaceX nije odgovorio na zahtjev za komentar vezano za to.

OŠTEĆENE ZGRADE Ruske pogranične regije: Ukrajina nas je granatirala, dva naselja su ostala bez struje

Muskova objava o njegovoj daljnjoj podršci Ukrajini putem internetskog servisa, stiže nedugo nakon što je izazvao bijes mnogih Ukrajinaca predloživši da ustupe dio svog teritorija Rusiji i tako prekinu rat.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare