To je to što me zanima!

Muškarac (45) pokušao ukrasti 'povelju slobode' Magnu Cartu

Jedan od najvažnijih rukopisa u povijesti Engleske, Magna Carta (libertatum, Velika povelja sloboda), ograničila je kraljevsku vlast i zajamčila temeljne slobode njegovim podanicima
Vidi originalni članak

Četrdesetpetogodišnji muškarac priveden je pod sumnjom da je pokušao iz katedrale u Salisburyju na jugu Engleske ukrasti Veliku povelju sloboda iz 1215., poznatu kao Magna Carta, objavila je u petak policija. 

Alarmi su se aktivirali kada je u četvrtak navečer razbijena staklena kutija u kojoj se čuva dragocjeni srednjovjekovni dokument.

- Muškarac koji odgovara opisu očevidaca uhićen je osumnjičen za pokušaj krađe rukopisa, za posjedovanje opasnog oružja i kriminal" - navela je policija iz Wiltshirea.

U katedrali u Salisburyju izložen je jedan od samo četiri do danas očuvanih originalnih primjeraka, no u izgredu nije oštećen, dodaje policija. 

Jedan od najvažnijih rukopisa u povijesti Engleske, Magna Carta (libertatum, Velika povelja sloboda), ograničila je kraljevsku vlast i zajamčila temeljne slobode njegovim podanicima, kako feudalcima tako i slobodnjacima, a među ostalim pravo na pošteno suđenje. 

Kralj Ivan Bez Zemlje svojim je pečatom prihvatio taj dokument u lipnju 1215., u pokušaju da okonča ustanak pobunjenih feudalaca.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • stari mudrac 26.10.2018.

    koliko moraš biti glup pa ukrasti nešto što nitko drugi nema i ne postoji način da to nešto koristiš kao svoje?

Komentiraj...
Vidi sve komentare