To je to što me zanima!

Na Dan svetog Patrika čak su i dizalice u Rijeci - pozelenile...

Splitska fontana, Meštrovićev paviljon u Zagrebu, Galerija Klovićevi dvori, pročelje Muzeja suvremene umjetnosti, Crkva sv. Donata u Zadru, dizalice u riječkom brogogradilištu. Sve je jučer bilo u zelenom
Vidi originalni članak

Hrvatska je jučer, 17. ožujka, obilježila Dan svetog Patrika, najveći i najpopularniji irski blagdan, koji je postao popularan u cijelom svijetu iz najmanje dva razloga - proširio se zahvaljujući irskim emigrantima i stigao u skoro svaki kutak svijeta, a drugi je jednostavno simpatičnost. Irci su se kao narod uvukli drugima pod kožu i mnogi ih simpatiziraju kao i njihove običaje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Irskoj se Dan svetog Patrika slavi odlaskom u crkvu ujutro te druženjem s obitelji nakon toga. Mnogi ne znaju da Patrik uopće nije bio Irac, već Britanac.

Legenda kaže da su ga, kad je imao 16, oteli gusari i prodali kao roba u Irsku. Gospodar mu je naredio da čuva ovce, a Patrik se u divljini približio Bogu.

Pobjegao je od gospodara, vratio se u Britaniju gdje je postao svećenik. Nakon toga je opet došao u Irsku kako bi ljude preobratio na kršćanstvo. Hrvatska je Dan svetog Patrika proslavila bojom koja simbolizira Irsku.

Splitska fontana, Meštrovićev paviljon u Zagrebu, Galerija Klovićevi dvori, pročelje Muzeja suvremene umjetnosti, Crkva sv. Donata u Zadru, dizalice u riječkom brogogradilištu, Trsatska gradina, varaždinski Stari grad...

Sve je bilo u zelenom.

 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Alamo 18.03.2020.

    Ne znam zasto se to obiljezava ovdje gdje nema veze sa sv. Patrickom. Svaka cast Irskoj i Ircima. Obiljezava se u onim zemljama, gradovima itd.. gdje zivi ili ima mnogo Iraca: kao npr. SAD, Kanada, Australia ili Novi Zeland. Koji je nas hrvatski zastitnik? Cini mi se da je Sv. Josip (zastitnik domovine)! Nemojte ovo shvatiti kao kritiku nego kao preporuku. Meni je drag Sv. Patrick i zelena boja, ali kakve veze s nama osim u malim grupama ako su tu blizu prijatelji Irci.

  • nori 🖖 18.03.2020.

    On će otjerati koronu

  • Martin Bauer 18.03.2020.

    Prigrlili smo sve moguće Helloweene, Valentine, Patrike,..... a koliko dugo već postojimo kao država, nismo uspjeli stvoriti nešto nacionalno, osim govora mržnje i podjele na prave i krive Hrvate, na partizane, komuniste, '41, 91,.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare