News

Komentari 15

Na Dan svetog Patrika čak su i dizalice u Rijeci - pozelenile...

Na Dan svetog Patrika čak su i dizalice u Rijeci  - pozelenile...

Splitska fontana, Meštrovićev paviljon u Zagrebu, Galerija Klovićevi dvori, pročelje Muzeja suvremene umjetnosti, Crkva sv. Donata u Zadru, dizalice u riječkom brogogradilištu. Sve je jučer bilo u zelenom

Hrvatska je jučer, 17. ožujka, obilježila Dan svetog Patrika, najveći i najpopularniji irski blagdan, koji je postao popularan u cijelom svijetu iz najmanje dva razloga - proširio se zahvaljujući irskim emigrantima i stigao u skoro svaki kutak svijeta, a drugi je jednostavno simpatičnost. Irci su se kao narod uvukli drugima pod kožu i mnogi ih simpatiziraju kao i njihove običaje.

POGLEDAJTE VIDEO:

U Irskoj se Dan svetog Patrika slavi odlaskom u crkvu ujutro te druženjem s obitelji nakon toga. Mnogi ne znaju da Patrik uopće nije bio Irac, već Britanac.

Legenda kaže da su ga, kad je imao 16, oteli gusari i prodali kao roba u Irsku. Gospodar mu je naredio da čuva ovce, a Patrik se u divljini približio Bogu.

Pobjegao je od gospodara, vratio se u Britaniju gdje je postao svećenik. Nakon toga je opet došao u Irsku kako bi ljude preobratio na kršćanstvo. Hrvatska je Dan svetog Patrika proslavila bojom koja simbolizira Irsku.

Splitska fontana, Meštrovićev paviljon u Zagrebu, Galerija Klovićevi dvori, pročelje Muzeja suvremene umjetnosti, Crkva sv. Donata u Zadru, dizalice u riječkom brogogradilištu, Trsatska gradina, varaždinski Stari grad...

Sve je bilo u zelenom.

 

Najčitaniji članci