To je to što me zanima!

Plenković: Vlada vodi računa o rastu cijena, jedna od opcija je da smanjimo PDV na plin

Premijer Plenković je u srijedu najavio i kako će Vlada donijeti mjere koje bi građanima i gospodarstvu olakšale poskupljenje struje i plina, no nije iznio detalje u kojem će smjeru mjere ići
Vidi originalni članak

Situacija s energentima je tema koja je globalna. Moramo vrlo jasno kazati kako su svijet i Europa pogođeni rastom cijena energenata. Prosječan rast cijene struje  od studenog na razini EU je iznosio 27 posto, a cijene plina za kućanstva za 40 posto. Hrvatska je tu iznimka, to se nije dogodilo za naša kućanstva, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade. 

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade 

'Jedna od opcija je smanjenje stope PDV-a na opskrbu plinom'

Podsjetio je kako je Vlada ograničila cijene goriva, ali i poduzela druge mehanizme kako se porast cijena na razini EU ne bi reflektirao u Hrvatskoj kada je riječ o kućanstvima. 

- Do 1. travnja neće doći do porasta cijene struje ni plina. Trenutno stanje na tržištima plina i električne energije nije povoljno i Vlada tu analizira koje mjere ćemo poduzimati, a može biti i zakonskih izmjena kako bi prevenirali drastične cjenovne skokove - poručio je dodavši kako Vlada o ovome vodi računa te će predstaviti javnosti koje alate će poduzeti. 

- Razgovaramo i o mogućnosti smanjenja stope PDV-a kada je riječ o plinu, to je jedna od opcija. Znamo da je stopa PDV-a na električnu energiju već sada na stopi od 13 posto - rekao je. 

'Epidemiološka situacija se ne smiruje. Premašili smo prag od 13.000 preminulih'

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, premijer je istaknuo kako se situacija ne smiruje. 

- Omikron se širi sve brže, od tri milijuna novih slučajeva svakog dana u svijetu, milijun i pol dnevno, dakle polovica, otpada na Europu. Svjetska zdravstvena organizacija je prognozirala da bi u sljedeća dva mjeseca omikron, ako se ovako nastavi širiti, mogao zaraziti pola europskog stanovništva. Premda je zarazniji, čini se da ipak izaziva blaže simptome, no smrtnost od virusa, generalno gledano, i dalje ostaje visoka, a osobito tamo gdje se brzo širi, a procijepljenost nije dovoljna - istaknuo je dodavši kako zadnjih tjedan dana imamo 48.600 slučajeva, najveći broj u jednom tjednu od početka pandemije. 

- To je duplo više negoli prije dva tjedna. Danas je broj preminulih u Hrvatskoj premašio prag od 13.000 ljudi, nažalost, i ta činjenica je važna u svjetlu druge jedne činjenice, a to je da se dnevni ritam cijepljenja usporava - rekao je premijer i naveo kako se od lipnja suočavamo s tim usporavanjem u dinamici cijepljenja.

RASTE BROJ GAMING TVRTKI Plenković otvorio učenički dom u Novskoj: 'Ova koncepcija razvoja bit će magnet za mlade'

Od ožujka do svibnja cijepilo se milijun i 140.000 građana, dodao je, a od tada do danas manje od milijun je primilo prvu dozu. Pozvao je, stoga, građane da se cijepe i da se pridržavaju mjera.

- Poklonite povjerenje znanosti, struci, liječnicima koji ulažu enormne naporne na zaštiti zdravlja sve ovo vrijeme. Cjepiva ima dovoljno, osigurali smo ga za sve, učinimo taj mali napor da zaštitimo sebe i svoje najbližnje - poručio je. 

Beroš: Statistika je neumoljiva

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako danas imamo 9157 novih slučajeva zaraze, a da je udio u broju testiranih 46,28 posto.

- Na bolničkom liječenju je 1755 osoba, što je 67 manje nego jučer i 216 na respiratoru, četiri manje nego jučer. To su i dalje dobre vijesti, međutim, statistika je neumoljiva. Područje s najmanje cijepljenih bilježi najviše hospitalizacije. Povećan je broj hospitaliziranih diljem obale. KBC Split bilježi do sad najveće opterećenje, zbog čega su dodatno reducirali hladni pogon, a još jedan odjel je prenamijenjen u dio Covid bolnice - rekao je i poručio kako u bolnici nedostaje osoblja, zbog čega su iz drugih ustanova u KBC Split preusmjerili 18 djelatnika.

Pogoršana je situacija i u OB Zadar, dodao je, u koju su poslali još tri respiratora. 

- Na današnji dan najveći broj hospitaliziranih imaju KBC Split, KBC Zagreb te KBC Rijeka - rekao je.

Od početka lipnja, kad je krenulo usporavanje u dinamici cijepljenja, istaknuo je, preminulo je 5000 građana. 

Zbog razvoja epidemiološke situacije i broj testiranja je u porastu, dodao je.

- HZJZ je donio nove preporuke o testiranju, širimo kapacitete gdje je jedino moguće, a to je u zdravstvenom sustavu. A primarna zaštita je jedini logičan modus operandi - rekao je dodavši kako se u Hrvatskoj preklapaju četvrti i peti val.

- Idućih dana će opterećenost bolnica biti tamo gdje je manji broj cijepljenih - istaknuo je naglasivši kako je trenutna epidemiološka situacija rezultat blagdana.

- U Hrvatskoj je trenutno grad veličine Karlovca obolio od Covida, a grad veličine Zadra je suspendiran u obavljanju svojih aktivnosti. Pozivamo sve građane na suradnju, jedino zajedno možemo spriječiti širenje zaraze. Epidemiolozi doista očekuju da će omikron zaraziti najveći dio stanovništva, i cijepljene i necijepljene, ali će kod cijepljenih uzrokovati samo blage simptome, dok će kod necijepljenih izazvati teške simptome - rekao je. 

Paket reforme socijalnog sustava

Govoreći o paketu socijalne reforme koji danas šalju u Sabor u drugo čitanje, premijer je istaknuo kako je cilj učinkovit i pravedan sustav socijalne skrbi koji stavlja u fokus korisnike.

- Unaprijeđena je organizacija i koordinacija sustava osnivanjem Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Akademije socijalne skrbi i Obiteljskog centra. Želimo poboljšati i obuhvat i adekvatnost korištenja prava u svrhu smanjenja rizika od siromaštva i socijalne uključenosti. Bitno je da je sve ovo provedba programa Vlade kako bi jačali socijalnu politiku i društvenu solidarnost prema najugroženijima. Želimo društvo učiniti osjetljivim i prilagođenijim za nužne promjene u korist izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom - rekao je istaknuvši kako se ukida cenzus u visini 4000 kuna s ciljem pravednijeg osiguravanja materijalnog prava, odnosno osobne invalidnine.

Visinu naknade za osobe s invaliditetom, dodao je, povećavaju s 1500 na 1750 kuna, ali i niz drugih naknada, poput zajamčene minimalne s 800 na 1000 kuna, kao i naknade za osobne potrebe... 

Idi na 24sata

Komentari 111

  • Hazrael 14.01.2022.

    Omikron je imao moj djed jos prije 50 god, ali ne u plucima vec na ruci! Cjepit cu se kad stigne Rolex soj, e taj bi mogao biti gadan!

  • nec.1996 13.01.2022.

    smaniti ce pdv vec ga smanjivas 8.godina,obecanje ludom radovanje,samo nisu jos izbori tako da ti ne vjerujemo,,

  • jozicalen9 13.01.2022.

    Plenkane a kako ćeš objasniti Hrvatskom narodu da ti je Europska komisija oduzela 5,1. milijardu kuna što je odobrila za hitnu obnovu Banije, pa to su tvoji prijatelji u Briselu sa kojima se stalno hvališ. Sramota koja je to neradnička vlada, sve u Lepoglavu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare