Obavijesti

News

Komentari 111

Plenković: Vlada vodi računa o rastu cijena, jedna od opcija je da smanjimo PDV na plin

Plenković: Vlada vodi računa o rastu cijena, jedna od opcija je da smanjimo PDV na plin

Premijer Plenković je u srijedu najavio i kako će Vlada donijeti mjere koje bi građanima i gospodarstvu olakšale poskupljenje struje i plina, no nije iznio detalje u kojem će smjeru mjere ići

VIDEO

Situacija s energentima je tema koja je globalna. Moramo vrlo jasno kazati kako su svijet i Europa pogođeni rastom cijena energenata. Prosječan rast cijene struje  od studenog na razini EU je iznosio 27 posto, a cijene plina za kućanstva za 40 posto. Hrvatska je tu iznimka, to se nije dogodilo za naša kućanstva, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade. 

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade 

'Jedna od opcija je smanjenje stope PDV-a na opskrbu plinom'

Podsjetio je kako je Vlada ograničila cijene goriva, ali i poduzela druge mehanizme kako se porast cijena na razini EU ne bi reflektirao u Hrvatskoj kada je riječ o kućanstvima. 

- Do 1. travnja neće doći do porasta cijene struje ni plina. Trenutno stanje na tržištima plina i električne energije nije povoljno i Vlada tu analizira koje mjere ćemo poduzimati, a može biti i zakonskih izmjena kako bi prevenirali drastične cjenovne skokove - poručio je dodavši kako Vlada o ovome vodi računa te će predstaviti javnosti koje alate će poduzeti. 

- Razgovaramo i o mogućnosti smanjenja stope PDV-a kada je riječ o plinu, to je jedna od opcija. Znamo da je stopa PDV-a na električnu energiju već sada na stopi od 13 posto - rekao je. 

'Epidemiološka situacija se ne smiruje. Premašili smo prag od 13.000 preminulih'

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, premijer je istaknuo kako se situacija ne smiruje. 

- Omikron se širi sve brže, od tri milijuna novih slučajeva svakog dana u svijetu, milijun i pol dnevno, dakle polovica, otpada na Europu. Svjetska zdravstvena organizacija je prognozirala da bi u sljedeća dva mjeseca omikron, ako se ovako nastavi širiti, mogao zaraziti pola europskog stanovništva. Premda je zarazniji, čini se da ipak izaziva blaže simptome, no smrtnost od virusa, generalno gledano, i dalje ostaje visoka, a osobito tamo gdje se brzo širi, a procijepljenost nije dovoljna - istaknuo je dodavši kako zadnjih tjedan dana imamo 48.600 slučajeva, najveći broj u jednom tjednu od početka pandemije. 

- To je duplo više negoli prije dva tjedna. Danas je broj preminulih u Hrvatskoj premašio prag od 13.000 ljudi, nažalost, i ta činjenica je važna u svjetlu druge jedne činjenice, a to je da se dnevni ritam cijepljenja usporava - rekao je premijer i naveo kako se od lipnja suočavamo s tim usporavanjem u dinamici cijepljenja.

Plenković otvorio učenički dom u Novskoj: 'Ova koncepcija razvoja bit će magnet za mlade'
Plenković otvorio učenički dom u Novskoj: 'Ova koncepcija razvoja bit će magnet za mlade'

Od ožujka do svibnja cijepilo se milijun i 140.000 građana, dodao je, a od tada do danas manje od milijun je primilo prvu dozu. Pozvao je, stoga, građane da se cijepe i da se pridržavaju mjera.

- Poklonite povjerenje znanosti, struci, liječnicima koji ulažu enormne naporne na zaštiti zdravlja sve ovo vrijeme. Cjepiva ima dovoljno, osigurali smo ga za sve, učinimo taj mali napor da zaštitimo sebe i svoje najbližnje - poručio je. 

Beroš: Statistika je neumoljiva

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako danas imamo 9157 novih slučajeva zaraze, a da je udio u broju testiranih 46,28 posto.

- Na bolničkom liječenju je 1755 osoba, što je 67 manje nego jučer i 216 na respiratoru, četiri manje nego jučer. To su i dalje dobre vijesti, međutim, statistika je neumoljiva. Područje s najmanje cijepljenih bilježi najviše hospitalizacije. Povećan je broj hospitaliziranih diljem obale. KBC Split bilježi do sad najveće opterećenje, zbog čega su dodatno reducirali hladni pogon, a još jedan odjel je prenamijenjen u dio Covid bolnice - rekao je i poručio kako u bolnici nedostaje osoblja, zbog čega su iz drugih ustanova u KBC Split preusmjerili 18 djelatnika.

Pogoršana je situacija i u OB Zadar, dodao je, u koju su poslali još tri respiratora. 

- Na današnji dan najveći broj hospitaliziranih imaju KBC Split, KBC Zagreb te KBC Rijeka - rekao je.

Od početka lipnja, kad je krenulo usporavanje u dinamici cijepljenja, istaknuo je, preminulo je 5000 građana. 

Zbog razvoja epidemiološke situacije i broj testiranja je u porastu, dodao je.

- HZJZ je donio nove preporuke o testiranju, širimo kapacitete gdje je jedino moguće, a to je u zdravstvenom sustavu. A primarna zaštita je jedini logičan modus operandi - rekao je dodavši kako se u Hrvatskoj preklapaju četvrti i peti val.

- Idućih dana će opterećenost bolnica biti tamo gdje je manji broj cijepljenih - istaknuo je naglasivši kako je trenutna epidemiološka situacija rezultat blagdana.

- U Hrvatskoj je trenutno grad veličine Karlovca obolio od Covida, a grad veličine Zadra je suspendiran u obavljanju svojih aktivnosti. Pozivamo sve građane na suradnju, jedino zajedno možemo spriječiti širenje zaraze. Epidemiolozi doista očekuju da će omikron zaraziti najveći dio stanovništva, i cijepljene i necijepljene, ali će kod cijepljenih uzrokovati samo blage simptome, dok će kod necijepljenih izazvati teške simptome - rekao je. 

Paket reforme socijalnog sustava

Govoreći o paketu socijalne reforme koji danas šalju u Sabor u drugo čitanje, premijer je istaknuo kako je cilj učinkovit i pravedan sustav socijalne skrbi koji stavlja u fokus korisnike.

- Unaprijeđena je organizacija i koordinacija sustava osnivanjem Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Akademije socijalne skrbi i Obiteljskog centra. Želimo poboljšati i obuhvat i adekvatnost korištenja prava u svrhu smanjenja rizika od siromaštva i socijalne uključenosti. Bitno je da je sve ovo provedba programa Vlade kako bi jačali socijalnu politiku i društvenu solidarnost prema najugroženijima. Želimo društvo učiniti osjetljivim i prilagođenijim za nužne promjene u korist izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom - rekao je istaknuvši kako se ukida cenzus u visini 4000 kuna s ciljem pravednijeg osiguravanja materijalnog prava, odnosno osobne invalidnine.

Visinu naknade za osobe s invaliditetom, dodao je, povećavaju s 1500 na 1750 kuna, ali i niz drugih naknada, poput zajamčene minimalne s 800 na 1000 kuna, kao i naknade za osobne potrebe... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.