To je to što me zanima!

Plenković najavio nove mjere za spas gospodarstva: 'Dosad je isplaćeno 6,3 milijarde kuna'

Kako bismo omogućili poduzetnicma da nastave rad bez panike nastavit ćemo s mjerom koja se odnosi na skraćeno radno vrijeme, produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do kraja godine, započeo je Plenković...
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak najavio je kako se mjere za očuvanje radnih mjesta produžuju do kraja godine. 

Sjednicu Vlade pratite ovdje od 11 sati:

- Kako bismo omogućili poduzetnicima da nastave rad bez panike, straha, da dobro planiraju svoje aktivnosti nastavit ćemo s mjerom koja se odnosi na skraćeno radno vrijeme, a to je 2000 kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, produžit ćemo do kraja godine i mjere za mikropoduzetnike, koje se odnose isto na 2000 kuna po radniku ako su imali pad od 50 posto, uz otpis doprinosa i to za sve djelatnosti. A za one djelatnosti koje su ugrožene je mjera od 4000 kuna i ona se, također, produžuje do kraja godine. To je za djelatnosti prijevoza putnika, ugostiteljstva, putničkih agencija i tour operatora, vezane za rekreaciju, kulturne i sportske događaje ako su imali pad veći od 60 posto, također uz otpis doprinosa - rekao je i najavio još jednu novost.

- Osim za ove ugrožene, ove iste mjere od 4000 kuna omogućit ćemo onima koji budu zatvoreni odlukama lokalnih stožera. To je vrlo važna dodatna mjera koja ljudima osigurava prihod i plaće - rekao je dodavši kako će nastaviti i s tzv. Covid kreditima.
Procjena je, dodao je, da će za ova dodatna četiri mjeseca to iznositi oko 800 milijuna.  Sredstva će se osigurati iz proračuna, a dio sredstava iz EU fondova i Fonda za oporavak. 

- To je najbitnija najava o kojoj smo govorili i u predizbornoj kampanji o sigurnoj Hrvatskoj. To je ključna tema za jesen i za planiranje. Mi danas u Hrvatskoj imamo više od milijun i 500.000 zaposlenih, oko 150.000 nezaposlenih, uspjeli smo održati poprilično solidnu turističku sezonu i mislim da će se to osjetiti u prihodima proračuna - rekao je istaknuvši kako su sve mjere za pomoć gospodarstvu donosili pravovremeno.

- Nizom mjera omogućili smo zadržavanje radnih mjesta. Isplaćene su do sada 6,3 milijarde kuna za sve mjere, koje su polučile očekivane učinke. Sačuvana je zaposlenost i osigurana likvidnost - rekao je.

Ministar gospodarstva, Tomislav Ćorić, naglašava kako su donesene mjere u posljednjim mjesecima itekako polučile rezultat.

- Unatoč činjenici da je najveći broj europskih i svjetskih gospodarstava uz pad gospodarske aktivnosti bio pogođen i ogromnim povećanjem broja nezaposlenosti, u Hrvatskoj se to nije dogodilo. Držimo da ovako uspješne mjere trebamo nastaviti dalje - istaknuo je dodavši kako će pratiti situaciju i u skladu s njom donositi i nove mjere.

Na pitanje hoće li se otpisivati i porezi, obzirom da se nastavlja otpis doprinosa, Ćorić je istaknuo kako odluka o tome još nije donesena.

- Ta mjera je bila projicirana za nekoliko mjeseci prije ljeta, odluka još nije donesena, ministar financija i predsjednik Vlade će izvijestiti na tu temu kada odluka bude donesena. U ovom trenutku držimo da su mjere za očuvanje radnih mjesta prioritet - rekao je.

Očuvanje radnih mjesta, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, cijelo vrijeme je prioritet Vlade.

- Oko 120.000 ljudi su uključeni u nastavke ove mjere od 4000 kuna. Izuzetno sam zadovoljna, do kraja godine smo osigurali samu opstojnost turističkog sektora i možemo dalje planirati sve ono što nas čeka kroz višegodišnji financijski okvir, što je nama izuzetno važno u resoru turizma - poručila je.

Obzirom da će se dio sredstava za plaćanje ovih mjera plaćati iz proračuna, pitanje je kome će se uzeti. 

- Možemo financirati iz tekuće likvidnosti i ona u ovom trenutku sigurno nije problematična. Bitno je da su izvori financiranja nevezani za nekakve naše kapacitete interne u proračunu i da što više prebacimo iz EU sredstava, što je direktna podrška našem gospodarstvu - rekao je.

Beroš: 369 novozaraženih

Ministar zdravstva, Vili Beroš, izvijestio je o 369 novih slučaja zaraze korona virusom od jučer, a uoči početka školske godine pozvao je roditelje, bake, djedove, skrbnike, nastavnike, da redovito razgovaraju s djecom o važnosti pridržavanja epidemioloških mjera.

- Jučer je na bolničko liječenje prijavljeno novih 33 pacijenata. 170 je zdravstvenih djelatnika zaraženo, a 701 ih je u samoizolaciji. Bolnički sustav funkcionira u okviru mogućnosti na optimalan način. Uslijed popunjenih kapaciteta klinike Fran Mihaljević, pacijente oboljele od Covida se zaprima u KB Dubrava - poručio je napomenuvši kako bolnice ulažu dodatne napore i ostale pacijente adekvatno zbrinjavanju.

- Briga o ostalim zdravstvenim potrebama u najužem je fokusu naših aktivnosti - rekao je.

Zavodima za javno zdravstvo, Domovima zdravlja, pedijatrima i liječnicima obiteljske medicine, naglasio je, upućene su nove preporuke o testiranju, retestiranju, samoizolaciji, izolaciji...

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, istaknuo je kako su u proteklom tjednu izdana 1442 upozorenja poslovnim subjektima i ugostiteljima zbog nepridržavanja epidemioloških mjera te su prijavljena 303 okupljanja s više od sto sudionika, a zbog čega su izdana 47 upozorenja.

Podsjetio je kako je od 1. rujna ponovno u funkciji broj 113 kako bi se rasteretile epidemiološke službe, a koji građani mogu zvati u slučaju sumnje na koronavirus te dobiti potrebne informacije. Te da su na snazi nove mjere koje se većinom odnose na ograničavanje broja osoba na svečanostima i proslavama, zabranu posjeta domovima za starije i drugim ustanovama socijalne skrbi, održavanja sportskih natjecanja bez gledatelja i obavezno korištenje maski u zatvorenim prostorima u 11 županija - Zadarskoj, Međimurskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj, Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Požeško-slavonskoj i Sisačko-moslavačkoj. 

Uz to, do 15. rujna, podsjetio je, produžena je zabrana prelaska prekograničnih prijelaza RH za sve građane država koje nisu članice EU.

- U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite sutra se planira održavanje koordninativnog sastanka s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite radi razmjene informacija o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji - doda je Božinović.

Malenica o bijegu ubojice u Splitu

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, izrazio je u četvrtak žaljenje zbog situacije u Splitu i bijega ubojice dvojici pravosudnih policajaca.

-  Utvrđuju se sve okolnosti. Protiv dvoje djelatnika, koji su iskusni, već su dugo u službi, pokrenut je stegovni postupak i oni su privremeno udaljeni - rekao je Malenica istaknuvši kako su djelatnici postupali temeljem naloga, a čitava procedura je uređena prema propisima - Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, Pravilnikom o načinu obavljanja poslova osiguranja u kaznionicama i zatvorima te Pravilnikom o primjeni sredstava prisile.

Oni su postupali temeljem naloga, a što se dogodilo, vjerojatno ih je iznenadio, utvrđuje se sve - rekao je. 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 79

  • 03.09.2020.

    U poštenoj i pravoj državi pomažeš sve ili nikoga, a ne samo neke sektore gospodarstva. Mi "čuvamo" konobare kao da se radi o kvantnim fizičarima, ostali tko vas j***e? O čemu se tu radi? Kakva nas ovo skupina vodi?

  • 03.09.2020.

    U poštenoj i pravoj državi pomažeš sve ili nikoga, a ne samo neke sektore gospodarstva. Mi "čuvamo" konobare kao da se radi o kvantnim fizičarima, ostali tko vas j***e? O čemu se tu radi? Kakva nas ovo skupina?

  • 03.09.2020.

    Nema spasa za gospodarstvo jer gospodarstva nemamo. Imamo samo ratne profitere koji posluju sa državom i bogate se skupa sa vlastodršcima ma koji bili. Kako to! Kako to! Da uvijek mali dobivaju otkaz, a nazovimo ih veliki(iako su mizerije) nikada ne dobiju otkaz. Kako to! Jadan je onaj koga ovi sa 50 kuna poticaja spašavaju. Dok je HDZ-a, bit će mržnje i gladi. Dok je HDZ-a, dostojanstveno i civilizirano nikada nećemo živjeti, niti ćemo imati sekularnu državu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare