To je to što me zanima!

Na drugu godišnjicu rata rusku čeličanu zatresao niz eksplozija

Ukrajinska novinska kuća TSN je izvijestila da je postrojenje bilo na meti ukrajinske Službe sigurnosti i Glavne obavještajne uprave te da su zbog požara morali evakuirati sve radnike
Vidi originalni članak

Nakon što je navodno napadnuta dronovima, rusku čeličanu zatresao je niz eksplozija. Posljednji je to u nizu napada na neko od ruskih industrijskih postrojenja na drugu godišnjicu početka rata u Ukrajini, piše Newsweek.

Vojna i energetska infrastruktura Rusije je u posljednjim mjesecima meta napada bespilotnim letjelicama. Premda Rusija za te napade krivi Ukrajinu, ona za to najčešće ne preuzima izravnu odgovornost. Rusi su također koristili bespilotne letjelice i projektile u napadima na ukrajinske civilne ciljeve.

U NEW YORKU Ukrajina na burnoj sjednici UN-a optužila Rusiju za kolonijalno osvajanje: 'Žele nas uništiti!'

Igor Artamonov, regionalni guverner Lipetska, izvijestio je da je požar u glavnom postrojenju čeličane Novolipetsk Steel (NLMK) u subotu ujutro izazvao dron. Radi se o postrojenju na otprilike 450 kilometara udaljenosti od rusko-ukrajinske granice. Artamonov je dodao da nitko nije stradao u požaru, a Kijev nije izravno spomenuo kao krivca.

Snimka koja se proširila društvenim mrežama prikazuje eksploziju i veliki narančasti plamen koji obasjava noćno nebo.

Tvornica u Lipetskoj oblasti glavni je proizvodni pogon NLMK-a, a specijalizirana je za proizvode od plosnatog čelika. U njenim pogonima se proizvede 18 posto ukupne ruske proizvodnje čelika. NLMK je najvrjednija imovina Vladimira Lisina, ruskog milijardera i trećeg najbogatijeg Rusa na Forbesovoj listi iz 2023. godine.

Ukrajinska novinska kuća TSN je, pozivajući se na anonimne izvore, izvijestila da je postrojenje bilo na meti ukrajinske Službe sigurnosti i Glavne obavještajne uprave te da su zbog požara morali evakuirati sve radnike. Također, naveli su da će pogon, zbog velikog oštećenja koje je pretrpjelo, dugo biti izvan funkcije. U njemu su donedavno proizvodili sirovine za nuklearno oružje i balističke projektile.

Rusko Ministarstvo obrane je izvijestilo je da su Rusi oborili dvije bespilotne letjelice iznad regije, te presreli još dvije u regijama Kursk i Tula. 

Ranije ovog mjeseca je nakon napada izbio požar i u pogonu Lukoila u Volgogradu, nešto više od 300 kilometara od granice s Ukrajinom. Nekoliko dana ranije dron je izazvao eksploziju u rafineriji Nevsky Mazut u St. Petersburgu.Dron je pogodio ruski raketni sustav zemlja-zrak S-400, međutim on je preletio još 30-ak kilometara i pogodio svoju metu.

RUSKA AGRESIJA Dvogodišnji rat razorio je ukrajinske živote: Prazne škole, puna groblja i suze udovica...

Također, tijekom noći u petak, Rusija je lansirala bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed-131/136 na južne oblasti Ukrajine, a najmanje 12 njih oborili su Ukrajinci iznad Mikolaiva, Kirovohrada i Odese.

Ukrajinske Južne obrambene snage su na Telegramu izvijestile da su Rusi također lansirali projektile Kh-59 iz Azovskog mora. Ruske snage također su u petak izvele 28 napada na ukrajinsku sjeveroistočnu oblast Sumy, što je rezultiralo s najmanje 148 eksplozija, izvijestila je regionalna uprava.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • svirač,gnjurcem 25.02.2024.

    Izgleda da ukrima ide odlično. Koliko su mijesta osvojili od proljetne ofenzive do danas?

  • sugrađanin 24.02.2024.

    Treba što više ovakvih napada na teritorij okupatora.

Komentiraj...
Vidi sve komentare