To je to što me zanima!

Na krštenju je na dar dobio ponija od danskog parlamenta

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kristijan (8) je svoju prvu javnu dužnost obavio kada je zajedno s djedom, princem Henrikom, otvorio novu nastambu za slonove u zoološkom vrtu u Kopenhagenu
Vidi originalni članak

Princ Kristijan (8) od Danske je sin princa Frederika (45) i princeze Marije (41) koja je porijeklom iz Australije. Kristijan je drugi u nasljednoj lozi nakon svoje bake kraljice Margarete II. (73) i oca Frederika. Kristijan ima brata i dvije sestre. 

Kada se rodio, 15. listopada 2005. godine u Kopenhagenu u njegovu su čast pucali topovi, a javni gradski prijevoz i službene zgrade bile su ukrašene danskim zastavama. Kada je sunce počelo zalaziti u cijeloj zemlji su se palile baklje, mornarica je isplovila sa svojim brodovima i reflektore broda usmjerila prema gradu, a rođenje malog Kristijana slavilo se i u Australiji. 

Ostao duže u bolnici zbog žutice

Kristijan je nakon rođenja nekoliko dana duže ostao u bolnici jer je dobio žuticu. Na fotografijama koje su snimljene šest dana nakon njegovog rođenja još se vidi kako je Kristijan imao žute mrlje po rukama i licu. Kršten je u siječnju 2006. godine, a imao je osam kumova među kojima su budući kralj i kraljica Norveške te buduća kraljica Švedske. Kršten je kao Kristijan Valdemar Henri John i tako je nastavljena danska tradicija prema kojoj se u liniji prestolonasljednika izmjenjuju imena Kristijan i Frederik. 

Na dar je dobio ponija

Prilikom krštenja dobio je puno darova, među kojima i ponija imena  Flikflak kojeg mu je poklonio danski parlament. Godine 2006. Skandinavija Airlines je nabavljala novi zrakoplov koji su u Kristijanovu čast nazvali Kristijan Valdemar Viking. Kristijan je prvi član danske kraljevske obitelji i prvi budući kralj koji je išao u vrtić. Njegov otac je, kad je bio u njegovoj dobi, imao dadilju koja ga je čuvala u palači. Osim toga on je prvi član kraljevske obitelji koji ide u državnu školu. 

Prvu javnu dužnost Kristijan je obavio kada je zajedno s djedom, princem Henrikom, otvorio novu nastambu za slonove u zoološkom vrtu u Kopenhagenu. Slonovi su bili dar kralja i kraljice Tajlanda kraljici Danske i njezinom suprugu. Godine 2010. Kristijan je bio djever na vjenčanju svoje kume švedske prijestolonasljednice Viktorije i njezinog supruga Danijela. Ako jednog dana naslijedi baku i oca zvat će se Kristijan XI.       

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Timmy2 29.07.2013.

    Svako dijete bilo bi sretno da dobije ponija,što se tiče nastambi za slonove,više bih voljela da su slonovi u svom prirodnom staništu.!

Komentiraj...
Vidi sve komentare