To je to što me zanima!

Papa: Čuvajmo svaku osobu, osobito one najsiromašnije

Želio bih zamoliti sve ljude koji imaju bilo kakvu odgovornost u politici i društvu da budemo čuvari stvorenoga, Božjega plana, čuvari jedni drugih, rekao je papa Franjo
Vidi originalni članak

Poziv da budemo čuvari nije samo za nas koji smo kršćani nego je jednostavno ljudski, tiče se svih. Trebamo čuvati sve što je stvoreno. Ljepotu stvorenoga. Imati poštovanja za svako stvorenje Božje. Čuvati ljude, imati brigu za svaku osobu, posebice prema djeci, starijima, onima najranjivijima. To znači i brigu jedni za druge u obitelji. Supružnici, roditelji da se brinu za djecu i djeca koja s vremenom postaju čuvari svojih roditelja. Treba živjeti u poštovanju, dobru, čuvanju prijateljstva. Budite čuvari, Božjih darova. Kada ne vodimo brigu o svemu što je stvoreno, srce se suši i počinje razaranje. Zbog toga bih želio zamoliti sve ljude koji imaju bilo kakvu odgovornost u politici i društvu, ekonomiji da budemo čuvari stvorenoga, Božjega plana, čuvari jedni drugih - rekao je u utorak papa Franjo u propovijedi tijekom inauguracijske mise.

- Blagost nije krepost slabih nego sposobnost da čovjek bude milosrdan. Ne treba imati straha od dobrote i blagosti. Slavimo danas početak službu novog rimskog biskupa koji sa sobom nosi određenu vlast, ali o kakvoj se vlasti radi. Ne smijemo zaboraviti nikada da je prava moć služenje i papa mora ući u to služenje koje daje jasni primjer. Mora čuvati poniznost služenja, otvoriti ruke da bi čuvao sav narod Božji pogotovo one najslabije, najsiromašnije, onog koji je gladan, koji je žedan, koji je stranac, koji je u zatvoru. Imamo potrebu vidjeti svjetlost nade danas. Otvoriti horizont nade, donijeti toplinu nade. Čuvati svako stvorenje, svaku osobu, osobito one najsiromašnije. Čuvati sebe same. Čuvajmo s ljubavlju ono što nam je Bog dao. Molite za mene - rekao je Papa. Na misu su stigle tisuće vjernika iz cijelog svijeta kao brojne političke delegacije.

Dobio palij i prsten

Papa je na misi dobio palij te prsten. Palij je papi obukao kardinal protođakon Jean Louis Tauran. Tauran je podsjetimo objavio "Habemus Papam".  Prsten je od pozlaćenog srebra, a na njemu je lik Petra koji drži ključeve. Papa je skroman te je preuzeo model prstena koji je prije bio predložen papi Pavlu VI. Prsten dosad nije bio izliven u metal niti ga je papa Pavao VI. nosio. 

Prije mise papa je u automobilu prošao kroz mnoštvo vjernika i blagoslivljao ih. Papamobil se dva puta zaustavljao. Prvi put je Papa izašao iz vozila i blagoslovio jednog invalida. Drugi put je u naručje uzeo djecu i blagoslovio ju. Prije mise papa Franje se pomolio na grobu svetoga Petra u bazilici.  

Na ceremoniji predstavnici 180 država

Na inauguracijsku misu pape Franje stigli su predsjednici država i vlada, među kojima američki potpredsjednik i praktični katolik Joe Biden, meksički predsjednik Enrique Pena Nieto i njegov čileanski kolega Sebastian Piñera. U Rim je doputovao i zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe inače gorljivi katolik kojega optužuju za brojna kršenja ljudskih prava u domovini.

Iz Europe su dolazak najavili njemačka kancelarka Angela Merkel te premijeri Francuske Jean-Marc Ayrault i Španjolske Mariano Rajoy. Europsku uniju predstavljat će predsjednici Europskog vijeća Hermann Van Rompuy te šef Europske komisije Jose Manuel Barroso. Rusiju bi trebao predstavljati predsjednik Dume Sergej Nariškin.

Svečanoj misi kojom novi papa preuzima službu nazočit će i okrunjene glave, belgijski kralj Albert II. i kraljica Paola, veliki luksemburški vojvoda Henri, a Britaniju će predstavljati vojvoda od Gloucestera, rođak kraljice Elizabethe II. Svoj dolazak je najavio i tajvanski predsjednik Ma Ying-jeoua zbog čega se Kina već pobunila.

Hrvatsku su predstavljali predsjednik Republike Ivo Josipović koji je u Vatikan stigao u društvu supruge Tatjane te ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Nakon skoro 1000 godina patrijarh na ustoličenju pape

Prvi put nakon podjele Crkve 1054. godine ceremoniji ustoličenja pape je prisustvovao jedan ekumenski patrijarh. Naime na ceremoniju je došao carigradski i ekumenski patrijarh Bartolomej. 

Da bi se izbjegao metež, Trg sv. Petra je bio podijeljen u sektore. U neke od njih smjesili su se dužnosnici, u druge crkveni velikodostojnici, jedan je bio namijenjen bolesnicima i osobama s invaliditetom. 

Novi papa je, podsjetimo, svoje sunarodnjake zamolio da ne dolaze na svečanost u Rim, već da tim novcem radije pomognu potrebite. No ipak na Trgu svetoga Petra vijorile su se i brojne zastave Argentine. 

Idi na 24sata

Komentari 167

  • majkelina 20.03.2013.

    Bog blagoslovio svoju Stijenu! A nama dao nekog takvog političara i da ga bar većina prepozna i na idućim izborima dobije glas većine! tako da nam bolje krene!

  • MarijaJurić 20.03.2013.

    baš mi je super taj papa,skroman je i drago mi je zbog toga.

  • someral 20.03.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare