To je to što me zanima!

Na štrajku profitirali i HDZ i SDP: Ostali gube svoju potporu

SDP je zaustavio negativan trend i toj stranci blago raste potpora, koja je u ovom mjesecu završila na 21,5 posto. Istina, rast i HDZ-a i SDP-a je unutar statističke pogreške
Vidi originalni članak

HDZ nije kažnjen kod birača zbog štrajka koji traje već dva tjedna. A na štrajku je profitirao i SDP. Vidljivo je to iz Crobarometra, redovitog istraživanja agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

HDZ i SDP prema gore, ostali prema dolje 

HDZ ne da ima stabilnu potporu, već mu ona i raste. Tako u mjesecu štrajkova mogu računati na potporu od 28,1 posto ispitanika. SDP je zaustavio negativan trend i toj stranci blago raste potpora, koja je u ovom mjesecu završila na 21,5 posto. Istina, rast i HDZ-a i SDP-a je unutar statističke pogreške.

Lista Mislava Kolakušića je treća te može računati na 5,3 posto, ali iz mjeseca u mjesec ta potpora polako se topi. MOST je doslovno na izbornom pragu od 5 posto, što je najlošiji rejting koji ta stranka ima od kada se pojavila na političkoj sceni.

Kako prolaze stranke bez kojih HDZ i SDP ne mogu sastaviti vlast 

Živi zid se, čini se, oporavlja nakon raskola i sada uživa potporu od 4,9 posto. Stranka Milana Bandića mjesec završava s potporom od 3,6 posto. Slijedi niz stranaka s potporom od oko 2 posto. HSU ima 2,5 posto, HSS je na 2,4, a stranka Ivana Pernara na 2,3 posto, dok regionalni IDS mjesec završava s potporom od 2,1 posto.

Ispod 2 posto je stranka PAMETNO koja može računati na potporu od 1,8 posto, potom HNS s potporom od 1,3 posto. Zanimljivo, u svojoj borbi za učiteljska prava ta stranka nije nagrađena. START je na 1,3 posto baš kao i Zelena lista koja mjesec završava s potporom od 1,3 posto. HRAST je na 1,2 posto, a Neovisni za Hrvatsku trenutačno mogu računati na potporu 1,1 posto građana, a s 1 posto potpore mjesec završava stranka Reformisti Radimira Čačića.

Sve ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 6 posto. Među njima su i neki partneri HDZ-a kao što je HDSSB koji uživa potporu od 0,6 posto ili HSLS s potporom od 0,4 posto te oporbeni GLAS s potporom od 0,2 posto. Neodlučnih birača je 7,1 posto.

Napomena: 

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 982 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Idi na 24sata

Komentari 149

  • arimmer 26.10.2019.

    Na ovakve izbore kakve imamo je najbolje ne izlaziti. Na izbore na kojima se glasa za osobu, po imenu i prezimenu, se isplati izici jer doticnoj osobi mozes dati podrsku ili je kazniti, ovisi o njezinom radu. Na listaske se izbore svakako ne isplati izlaziti. Koliko puta trebamo glasati za ovu ili onu stranku, bez da se ista promijeni? Einsteinova definicija ludosti je ponavljanje istog postupka u ocekivanju drugacijih rezultata. Izborni sustav kakvog Hrvatska ima moze dati samo jedan rezultat: ovo sto imamo. Zato se na ovakve izbore ne isplati izlaziti. Veca je sansa da ce se nesto promijeniti na bolje ako 90% ljudi ostane doma nego ako izidje na ovakve izbore. Izlaskom na izbore samo dajemo politicki legitimitet ovakvim strankama i onome sto one zastupaju.

  • 26.10.2019.

    Ako je istina da je ova vlada profitirala na štraju onda je IQ birača na nivou kišne gliste.

  • Mergi 26.10.2019.

    Cro debilometar

Komentiraj...
Vidi sve komentare