To je to što me zanima!

Na suđenju Draženu Slavici svjedočio je posljednji vještak

Vještaci su zaključili kako je vatrogasce "pokosilo" sagorijevanje nehomogene plinske smjese, što je proizvelo temperature između 1200 i 1800 stupnjeva
Vidi originalni članak

Na Kornatima je u vrijeme požara i stradavanja vatrogasaca puhalo umjereno do jako jugo, brzine od 10 metara u sekundi s udarima do 15 m/s. Kako na samom otoku Kornatu nema mjernih postaja do ovih rezultata sam došao zahvaljujući podacima postaja u Zadru i na Trima sestricama. Pri tome sam se koristio numeričkim modelima, odnosno simulatorima, rekao je svjedočeći na suđenju Draženu Slavici, prof. dr. Boris Grisogono sa zagrebačkoga PMF-a. 

Svjedočio je kao zadnji vještak iz multidisciplinarnoga tima stručnjaka koji su trebali utvrditi uzroke stradavanja vatrogasaca. Oni su došli do zaključka da je vatrogasce "pokosilo" sagorijevanje nehomogene plinske smjese, što je proizvelo temperature između 1200 i 1800 stupnjeva. 

Grisogonovo vještačenje u pitanje su doveli članovi obitelji stradalih vatrogasaca i njihov opunomoćenik, odvjetnik Maro Mihočević.

Smatraju da je riječ o nagađanjima i pretpostavkama budući da meteorološke vrijednosti s kojima je baratao nisu izmjerene na mjestu tragedije. 

U četvrtak će se u sudnici čitati materijali iz sudskoga spisa od pet tisuća stranica. Potom će se pregledavati fotografije, "češljati" transkripti i snimke telefonskih razgovora na dan tragedije. U međuvremenu stranke u postupku mogu predlagati nove dokazne prijedloge. 

Slavičina obrana mogla bi predložiti četvero svjedoka. Ne bude li zahtjevnih dokaza suđenje, koje je počelo u studenome 2010. moglo bi završiti do ljeta. Do sada je na 49. ročišta ispitano 149. svjedoka te ispisane 442 stranice zapisnika. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • tatatomi 31.01.2013.

    Koja to trava kad gori može proizvesti toliku temperaturu stvarno neznam ali znam da se skrivaju razni činovi a najviše je onih sa činom DUPEUVLAKAČ

  • StipoMijadzikovic 30.01.2013.

    Slavica nije kriv zašto preživjeli frane nekaže istinu on se dobro sjeća toga dana i da se riješi taj problem mi smo mu dali toliki novac da bi on sad šutijo i obaro krivicu na nevinog slavicu neka kaže istinu i to je onda gotovo slavica je onda slobodan

  • tombba 30.01.2013.

    kod nas u hrvatskoj prvo ličujemo ljude a onda se zapitujemo dali je kriv.....još nismo naučili razliku između pravih informacija i tiražnih poluinformacija senzacija...žuta štampa vlada svijetom sve za profit..a to povlači za sobom i žrtve tiska...gdje je tu istina.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare