To je to što me zanima!

Polančec: Sanader je naredio privatizaciju Dalmacijavina

Polančec je trebao svjedočiti i prije mjesec dana, no tad je bio optuženik u slučaju Spice. Stanića i Gotovca terete za primanje i davanje mita i zloporabu položaja
Vidi originalni članak

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec svjedočio je u četvrtak na ponovljenom suđenju bivšem potpredsjedniku HFP-a Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću. Rekao je kako je odluku o privatizaciji Dalmacijavina donijela Vlada.

- Dalmacijavino je početkom 2005. bio dugu od 150 milijuna kuna za neplaćeni porez. Vlada na čelu s premijerom ga je htjela skinuti s vrata. Bio sam ljut na HFP jer nisu ponudili rješenje za Dalmacijavino pravdajući se time da se sa DORH-om ne mogu usuglasiti. Naime, DORH je naložio da isele iz zgrade koju su proglasili pomorskim dobrom i to bez naknade, što je po meni bilo potpuno pogrešno i protuzakonito - kaže Polančec. Tvrdi da dug Dalmacijavina prema državi danas iznosi najmanje 650 milijuna kuna.

Dodao je kako s optuženim Ivanom Gotovcem nikada nije bio u dobrim odnosima jer mu se nije sviđalo njegovo ponašanje i karakter. Objasnio je da je na ljestvici od 1 do 100, Gotovac imao utjecaj dva, on pet, a Sanader 98.

- Ni jedna tvrtka u Dalmaciji se nije mogla privatizirati, a da s tim nije bio detaljno upoznat Sanader - rekao je Polančec. Neki zastupnici s Hvara lobirali su kod njega da se nekretnine Dalmacijavina izuzmu iz privatizacije, računajući da će neki vinari biti zainteresirani.

- Dolazili su mi Tadić i Peronja, ali nismo se odlučili na razdvajanje - kazao je Polančec. Svjedočila je i Snježana Frković iz DORH-a, zadužena za Dalmacijavino. Za nju je pak Polančec rekao da je često bio s njom u kontaktu:

- Koristila je stan za državne dužnosnike, što je protuzakonito. Htjela je veći stan pa je lobirala kod mene jer sam tada bio zamjenik predsjednika Povjerenstva za imovinu Vlade - kazo je Polančec. Frković, koja je svjedočila prije Polančeca, kazala je da Dalmacija vino nije smjela koristiti zgradu jer je postala pomorsko dobro. Gotovac ju je stalno zvao pokušavajući promijeniti njihovu odluku a jednom ju je naljutio jer je spomenuo špekulacije da će zemljište dobiti turističku namjenu i izaći iz režima pomorskog dobra. Kaže da je lani u travnju konačno potpisan sporazum o preseljenju Dalmacijavina iz spornih objekata.

Svjedočenje Polančeca zatražila je Gotovčeva obrana jer je bio predsjednik Uprave HFP-a i tako nadređen Gotovcu. Njega se tereti da je Staniću omogućio da stekne dionice tvrtki (Bellevue, Dalmacijavino) u vlasništvu HFP-a, mimo tržišnih uvjeta. Stanića terete da je podmitio Gotovca pekom i putovanjem u Monte Carlo. Vrhovni sud lani u srpnju je ukinuo oslobađajuću presudu.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • kalca 25.02.2011.

    sta kaze pernar 30 god zatvora minimum pa kad izadje nek trosi. 30 god bez mogucnosti pomilovanja. pa ce vidit jel korupcija ima smisla.

  • optimist2 24.02.2011.

    Popuši Sanaderu kurac Polančec ako ti dopusti.ajde odi rumeni.

  • plavi cvijet 24.02.2011.

    Što li će dobiti za to što baca drvlje i kamenje na Sanadera? Do nedavno ga je branio svim silama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare