To je to što me zanima!

Na trasi autoceste otkrili naselje staro 7000 godina

Naselja iz kamenog, brončanog i doba starog Rima su u krugu od 500 m na trasi autoceste Sisak-Zagreb. Prekopali su čak 10.200 kvadrata
Vidi originalni članak

Arheolozi su na trasi buduće autoceste Sisak-Zagreb u Donjem Vukojevcu pronašli tri naselja iz kamenog, brončanog i iz vremena starog Rima. Sva su naselja u krugu od 500 metara. Kako piše Jutarnji list, ekipa arheologa Marka Dizdara iz Instituta za arheologiju istraživat će još dva lokaliteta u neposrednoj blizini prvog otkrića. Uz naselje iz brončanog doba, u kojem su našli tragove devet kuća i niz predmeta od keramike, našli su tragove naselja star oko sedam tisuća godina. Na toj su lokaciji tek počeli radovi i očekuju još vrijednih otkrića. Na samoj trasi autoceste kod Donjeg Vukojevca prekopali su površinu od 10.200 četvornih metara. Arheolozi pojašnjavaju kako su očekivali pronalazak vrijednih predmeta, jer je na lokaciju ukazao pregled cijele trase, no nisu očekivali ovako vrijedne nalaze.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • rt dobre nade 28.06.2010.

    iskopali par broseva, HDZ-a

  • krhki 28.06.2010.

    sad će sanaderica da zvekne velku lovu sa svojim žlicama, dugo se čekalo da nađe opet nešto na čemu se može radit.

  • karter 28.06.2010.

    I što sad? Mijenjati trasu i potrošiti na novi otkup zemljišta i novi projekt još kojih 30 miliona eura? Pazite,Rimljani na tom dijelu zemaljske kugle sigurno nisu gradili gradove, amfiteatre, terme, već možda - konjske postaje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare