To je to što me zanima!

Na Ultri troše čak 20 puta više droge, najpopularniji je ecstasy

U turističkoj sezoni u Splitu se najviše konzumiraju ecstasy, kokain i speed. No tijekom glazbenog festivala Ultra Europe potrošnja ecstasyja poveća se dvadeseterostruko...
Vidi originalni članak

U turističkoj sezoni u Splitu se najviše konzumiraju ecstasy, kokain i speed. No tijekom glazbenog festivala Ultra Europe potrošnja ecstasyja poveća se dvadeseterostruko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ured za suzbijanje zlouporabe droge Vlade RH u Kući Europe predstavio je rezultate “Europskog web istraživanja droga: obrasci uporabe” i “Utjecaja glazbenog festivala i turističke sezone na potrošnju droga u Splitu”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Na inicijativu Ureda za suzbijeanje zlouporabe droga Vlade RH proveli smo istraživanje u Splitu. Analizirali smo otpadne kanalizacijske vode te smo dobili rezultate koji pokazuju da se u razdoblju izvan turističke sezone u Splitu najviše konzumiraju kanabais, kokain, heroin i amfetamin - rekla je dr. sc. Senka Terzić, znanstvena savjetnica s Instituta “Ruđer Bošković”.

No tijekom turističke sezone dolazi do značajne potrošnje kokaina, ecstasyja i speeda.

- Treba istaknuti da je konzumacija ecstasyja, kokaina i speeda izražena tijekom Ultra Festivala, kad je uočeno dvadeseterostruko povećanje potrošnje ecstasyja - kaže Terzić te dodaje da je, što se tiče novih droga, uočena prisutnost ketamina i 4-fluoroamfetamina, droge slične speedu. Ovo istraživanje pomoći će u izrađivanju smjernica za organiziranje festivala, a iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga tvrde kako nitko nije protiv organiziranja glazbenih festivala.

- Nama nije u interesu biti protiv Ultre, nego želimo vidjeti kakvi su utjecaji turističke sezone, odnosno migracije te se pripremiti za to - rekao je Željko Petković, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH.

Slično istraživanje, gdje je analiziran dnevni uzorak otpadnih voda u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda, obavljeno je prošle godine u Zagrebu. Prema dobivenim podacima, Zagreb je jedan od vodećih gradova u Europskoj uniji po korištenju droga. Zagrepčanima je posebno omiljen ecstasy te je svaki dan tisuću građana konzumiralo 49 miligrama MDMA.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • podjebavаč1_467 07.02.2017.

    Split, Splićani i Dalmatinci, naravno, tko bi drugi.

  • No Namee 07.02.2017.

    ajmo piti pivine https://www.youtube.com/watch?v=ji1tCcIgH5U

  • jebomiščaplju 07.02.2017.

    Split grad slučaj za sebe ,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare