To je to što me zanima!

Na zemljištu kuće bespravno joj sagradili pravoslavnu crkvu

Fata Orlović vodi pravnu bitku s vlastima Republike Srpske. Prognana je za vrijeme rata iz svojeg sela, dok je bila u progonstvu, na njezinom zemljištu izgrađena je pravoslavna crkva
Vidi originalni članak

Turska televizija TRT World emitirala je prilog o borbi bake Fate Orlović, prognanice iz Bosne i Hercegovine na čijem je zemljištu bespravno sagrađena pravoslavna crkva. 

Fata Orlović protjerana je iz Konjević-Polja, sela u općini Bratunac 20 kilometara udaljenog od Srebrenice. U ratu je poginuo njezin suprug, a njezino šestero djece napustilo je Bosnu i Hercegovinu. 

Kada se 2000. godine vratila u svoje selo, šokirala se vidjevši da je tijekom njezina progonstva na njezinom zemljištu izgrađena pravoslavna crkva.

Od tada, punih 18 godina, Fata Orlović bori se vlastima Republike Srpske, a sada će otputovati na saslušanje na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. 

Vijesti Fata hoće crkvu izbaciti iz svog dvorišta pa je osudili

- Želim da se ukloni što prije s moje zemlje i očiste prostor te plate kompenzaciju za sve ove godine -  izjavila je za medije.

Kako piše Dnevni avaz, svećenik Borislav Todić je rekao da su dobili dozvolu tadašnjeg načelnika i da je crkva izgrađena 1997. godine. Fatine zahtjeve odbili su nekoliko puta i nikada joj nisu platili odštetu za korištenje njezine zemlje.

- Ne zanima me sudska presuda ili tužba, znam da ova zemlja pripada meni i mojoj djeci. Ovo je posljednji poziv da je uklone - poručila je Fata.

POGLEDAJTE VIDEO:


 

Idi na 24sata

Komentari 111

  • Dalibor0704 17.10.2018.

    Standardna tehnika velike Srbije: Gdje god je SPC ili srpski grob ili natpis na ćirilici, tamo je Srbija. Zato su i razarali naše crkve.

  • TITO LEGENDA HEROJ 16.10.2018.

    ništa čudno,crkva je ionako sve stekla pljačkom,otimačinom i lažima...

  • Usora1 16.10.2018.

    a dobar mi ovaj pop "svećenik Borislav Todić je rekao....", co'ek ima sve papire uredne a samo mu fali onaj o vlasnistvu zemlje, nebitna sitnica........

Komentiraj...
Vidi sve komentare