To je to što me zanima!

'Nagrada je jako važna, stigla nam je od europskih kritičara'

Film „Sve je bio dobar san“,dobitnik je nagrade FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film. Nagradu je dodijelio žiri sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana
Vidi originalni članak

Dokumentarac o Jean Michel Nicolieru, mladom francuskom dragovoljcu koji se dolazi boriti u Hrvatsku, doživio je veliki europski uspjeh, a prije dva mjeseca nagrađen je i u SAD-u. Kvalitetu ovog potresnog, intimnog i dirljivog dokumentarca prepoznalo je i Udruženje filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA)

- „Sve je bio dobar san“, redatelja Branka Ištvančića nakon što je osvojio svjetske festivale dobitnik je nagrade FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film koji je bio prikazan nedavno u programu Kratke Pule u sklopu 64. Pulskog filmskog festivala. Nagradu je dodijelio peteročlani žiri, sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA) - kazao nam je producent filma Antun Ivanković.

Udruženje FEDEORA osnovano je 2010. godine u Cannesu, a svake godine dodjeljuje nagrade na nekoliko značajnih europskih festivala, uključujući Veneciju i Karlove Vary.

Potraga za istinom

Dokumentarac prikazuje život i smrt vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile.

Promicanje istine o Domovinskom ratu

- Ovaj autorski dokumentarac koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari te na na drugačiji način promiče istinu i vrijednosti Domovinskog rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i u koprodukciji sa HRT-om - ističe Ivanković.

Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. godine u prepunoj dvorani kina Europa u Zagrebu, a šira publika u Hrvatskoj mogla ga je pogledati u prigodnom programu na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog 2016., kada je prikazan u prime time terminu na Prvom programu HRT-a.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • SamoJedanPoljubac 27.07.2017.

    Jean nije umro,on zivi u nasim srcima!

  • zmaajo 27.07.2017.

    Čime bi se ovaj narod bavio da nije bilo rata?

  • žbrlj 27.07.2017.

    Apsolutno podržavam ovakve projekte jer se tragedija devedesetih mora objasnit i pokazat našoj djeci, narod koji nema svoje povijesti nema ni budućnosti ali prokleta politika opet sve to gazi.Nakon 26 godina opet optužnice(nove) za naše heroje iz Bj (specijalna policija A satnija) dok su četnici koji ubijali i palili pod kišobranom nekakve abolicije.Sve je to cijena pupijevog glasa za ovu vladu.Pripadnik sam ZNG-a od ljeta 91-e i preživio sam dosta ratišta u hrvatskoj svoju djecu sam poslije vodio po ratištima ne da nauće mrzit nego da vide šta se je prošlo da imaju svoju domovinu.I lani sam bio u Vukovaru te zapalio svijeće za te naše heroje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare