To je to što me zanima!

Najavili konferenciju: 365 dana braniteljskog šatora u Savskoj

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
STATUS QUO: Branitelji koji su se pobunili protiv SDP-ove vlasti su još u šatoru ispred Ministarstva branitelja, a ministar Matić i suradnici čekaju nadolazeće izbore
Vidi originalni članak

Godinu dana nakon postavljanja šatora ispred Ministarstva branitelja kao izraza bunta hrvatskih ratnih vojnih invalida protiv bešćutne SDP-ove vlasti, sve je ostalo isto kao i tog 20. listopada 2014. godine .

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stotinjak ogorčenih branitelja revoltiranih zbog omalovažavanja i podcjenjivanja braniteljske populacije, tada se okupilo ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj 66 . Postavili su šator, a uz povik: “Ovako gore naši snovi o slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj” zapalili su i logorsku vatru.

24sata Video

- Dosta nam je ponižavanja nas invalida koji godinama trpimo Matićevu inkviziciju i prolazimo torture pregleda samo da im se uzmu prava. Danas ćemo biti u Zagrebu i ne odustajemo dok ministar i njegovi pomoćnici ne odu - govorili su branitelji.

Od tada je prošlo 8760 sati ili 525.600 minuta, prošli su predsjednički i približili se parlamentarni izbori, a ni ministar branitelja Predrag Matić , njegovi suradnici niti prosvjednici nisu otišli. Šator je u međuvremenu postao i ostao središnje, zapovjedno i komunikacijsko mjesto branitelja koji se ne slažu s vladajućom politikom. U njemu se i dalje održavaju konferencije za novinare, susreti s državnim vrhom, mise, zaruke, ali i tragedije.

Već dan nakon početka prosvjeda, na platou ispred ministarstva preminula je Nevenka Topalušić (60) , majka četvero djece i pripadnica Gromova. Tjedan dana poslije pred šatorom se zapalio branitelj Damir Čakinić , koji je preživio. U ožujku se pred šatorom pokušao zapaliti još jedan nezadovoljnik, ali nije uspio, a branitelji su se od njega distancirali.

Robert Anić/PIXSELL

Na samom početku neprijavljenog prosvjeda nije se znalo tko su organizatori jer se nije činila uvjerljivom teza o Đuri Glogoškom kao pokretaču prosvjedničke mašinerije. Uskoro je uz bok Glogoškom u prvi plan izbio Josip Klemm , “kralj zaštitara” koji je lani priveden zbog sumnje na pranje 3,5 milijuna kuna, protiv kojeg se navodno vode i neke druge istrage.

Lutanje od motiva do motiva kod prosvjednika je s vremenom postalo sve očitije. Najprije su se bunili protiv izjave Matićeva pomoćnika Bojana Glavaševića o tome kako je među pobunjenim Srbima znatno manje oboljelih od PTSP-a, a potom su istakli pitanje dostojanstva branitelja. No na kraju se sve završilo njihovim inzistiranjem da se sva braniteljska prava unesu u Ustav.

Slavko Midžor/PIXSELL

To je kolebanje dovelo do urotničkih teorija o tome tko zapravo stoji iza prosvjeda. Prema jednoj teoriji, organizirali su ga pristaše Milana Bandića koji je u spektakularnoj policijskoj akciji uhićen dan prije no što je šator “niknuo” pred Ministarstvom, a čiji je pristaša Klemm. Prema drugoj, iza svega stoji HDZ, koji je Đuri Glogoškom i nudio mjesto na izbornoj listi. No branitelji su to više puta demantirali, ponavljajući da nisu ničije marionete.

Zeljko Lukunić/PIXSELL

S vremenom se otkrilo da Glogoški prima 25.000 kuna na mjesec , i spava u kući za najteže invalide u Zaprešiću, a javnost sve više počela rogoboriti da su dosadili i Bogu i ljudima.

Početkom svibnja, stožer iz Savske 66 premijeru je postavio ultimatum: ili dijalog ili odstup, jer će se u protivnom uputiti na Markov trg. To su i učinili 28. svibnja, a pri pokušaju deložacije, od policije su se skrili u Markovu crkvu u kojoj su proveli noć. Istodobno su u znak potpore kolegama branitelji ispred šatora u Savskoj 66 dva puta blokirali promet trima plinskim bocama koje su stavili na kolnik. Svi su se u šator vratili nakon obećanja da će sljedećeg tjedna razgovarati s premijerom. Dijalog se pokrenuo, ali je vrlo brzo okončan jer Glogoški nije pristao da Matić bude pregovarač.

I politika se na različite načine pokušavala odrediti prema ovom prosvjedu. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila ih je kao predsjednička kandidatkinja, ali i nakon izborne pobjede. Pozvala ih je na Pantovčak i jednog od prosvjednika imenovala savjetnikom. I tu je sve okončano. Posljednja tri mjeseca branitelji iz Savske 66 jako se rijetko oglašavaju u javnosti.

Robert Anić/PIXSELL

Preminula Nevenka Topalušić

Samo me mrtvu odavde mogu odnijeti” govorila je Nevenka Topalušić na početku prosvjeda. Dva dana poslije umrla je na platou ispred Ministarstva.

Branitelji se u kolicima uputili u Sabor

Krajem listopada branitelji su se u kolicima uputili u Sabor. Iznijeli su šefu Sabora Josipu Leki zahtjeve zašto treba smijeniti Matića i suradnike.

Predsjedničku pobjedu proslavila u Savskoj

Prvi potez novoizabrane predsjednice bio je posjet braniteljskom šatoru u Savskoj 66. Nakon čestitki i zagrljaja, popričali su i ispili čašu šampanjca.

Boljitak za državu i branitelje

Vođa braniteljskog prosvjeda Đuro Glogoški jučer nam je potvrdio da u Savskoj ostaju.

Sukob s policijom i plinske boce

Dok su se branitelji prosvjednici u crkvi sv. Marka skrivali od policije, njihovi kolege su na Savsku ulicu stavili tri plinske boce i tako blokirali promet.

Branitelji iz šatora dobili protivnike

Naspram branitelja iz šatora oformio se i protupokret “Dosta terora šatoraša”.

Tradicija Sinjske alke

Prozvani ministar Predrag Matić na prosvjed gleda kao na pad maski.

- Ako netko misli da mu se treba čestitati na nepostojećim razlozima za prosvjed i političkim ultimatumima, onda im iskreno čestitam godišnjicu i želim im da s tim dočekaju tradiciju Sinjske alke - kaže Matić.

Idi na 24sata

Komentari 232

  • Dario Buden Dubec 21.10.2015.

    Gamad ljena

  • yocko 20.10.2015.

    Dali će biti u šatoru ako dođe HDZ na vlast??

  • RuzaSapina 20.10.2015.

    branitelji ni Hrvatska ovoj vladi ne znače ništa osim sto dobro žive na grbačama poreznih obveznika

Komentiraj...
Vidi sve komentare