Obavijesti

News

Komentari 232

Najavili konferenciju: 365 dana braniteljskog šatora u Savskoj

Najavili konferenciju: 365 dana braniteljskog šatora u Savskoj
7

STATUS QUO: Branitelji koji su se pobunili protiv SDP-ove vlasti su još u šatoru ispred Ministarstva branitelja, a ministar Matić i suradnici čekaju nadolazeće izbore

VIDEO

Godinu dana nakon postavljanja šatora ispred Ministarstva branitelja kao izraza bunta hrvatskih ratnih vojnih invalida protiv bešćutne SDP-ove vlasti, sve je ostalo isto kao i tog 20. listopada 2014. godine .

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:13

Stotinjak ogorčenih branitelja revoltiranih zbog omalovažavanja i podcjenjivanja braniteljske populacije, tada se okupilo ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj 66 . Postavili su šator, a uz povik: “Ovako gore naši snovi o slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj” zapalili su i logorsku vatru.

24sata Video

- Dosta nam je ponižavanja nas invalida koji godinama trpimo Matićevu inkviziciju i prolazimo torture pregleda samo da im se uzmu prava. Danas ćemo biti u Zagrebu i ne odustajemo dok ministar i njegovi pomoćnici ne odu - govorili su branitelji.

Od tada je prošlo 8760 sati ili 525.600 minuta, prošli su predsjednički i približili se parlamentarni izbori, a ni ministar branitelja Predrag Matić , njegovi suradnici niti prosvjednici nisu otišli. Šator je u međuvremenu postao i ostao središnje, zapovjedno i komunikacijsko mjesto branitelja koji se ne slažu s vladajućom politikom. U njemu se i dalje održavaju konferencije za novinare, susreti s državnim vrhom, mise, zaruke, ali i tragedije.

Već dan nakon početka prosvjeda, na platou ispred ministarstva preminula je Nevenka Topalušić (60) , majka četvero djece i pripadnica Gromova. Tjedan dana poslije pred šatorom se zapalio branitelj Damir Čakinić , koji je preživio. U ožujku se pred šatorom pokušao zapaliti još jedan nezadovoljnik, ali nije uspio, a branitelji su se od njega distancirali.

Robert Anić/PIXSELL

Na samom početku neprijavljenog prosvjeda nije se znalo tko su organizatori jer se nije činila uvjerljivom teza o Đuri Glogoškom kao pokretaču prosvjedničke mašinerije. Uskoro je uz bok Glogoškom u prvi plan izbio Josip Klemm , “kralj zaštitara” koji je lani priveden zbog sumnje na pranje 3,5 milijuna kuna, protiv kojeg se navodno vode i neke druge istrage.

Lutanje od motiva do motiva kod prosvjednika je s vremenom postalo sve očitije. Najprije su se bunili protiv izjave Matićeva pomoćnika Bojana Glavaševića o tome kako je među pobunjenim Srbima znatno manje oboljelih od PTSP-a, a potom su istakli pitanje dostojanstva branitelja. No na kraju se sve završilo njihovim inzistiranjem da se sva braniteljska prava unesu u Ustav.

Slavko Midžor/PIXSELL

To je kolebanje dovelo do urotničkih teorija o tome tko zapravo stoji iza prosvjeda. Prema jednoj teoriji, organizirali su ga pristaše Milana Bandića koji je u spektakularnoj policijskoj akciji uhićen dan prije no što je šator “niknuo” pred Ministarstvom, a čiji je pristaša Klemm. Prema drugoj, iza svega stoji HDZ, koji je Đuri Glogoškom i nudio mjesto na izbornoj listi. No branitelji su to više puta demantirali, ponavljajući da nisu ničije marionete.

Zeljko Lukunić/PIXSELL

S vremenom se otkrilo da Glogoški prima 25.000 kuna na mjesec , i spava u kući za najteže invalide u Zaprešiću, a javnost sve više počela rogoboriti da su dosadili i Bogu i ljudima.

Početkom svibnja, stožer iz Savske 66 premijeru je postavio ultimatum: ili dijalog ili odstup, jer će se u protivnom uputiti na Markov trg. To su i učinili 28. svibnja, a pri pokušaju deložacije, od policije su se skrili u Markovu crkvu u kojoj su proveli noć. Istodobno su u znak potpore kolegama branitelji ispred šatora u Savskoj 66 dva puta blokirali promet trima plinskim bocama koje su stavili na kolnik. Svi su se u šator vratili nakon obećanja da će sljedećeg tjedna razgovarati s premijerom. Dijalog se pokrenuo, ali je vrlo brzo okončan jer Glogoški nije pristao da Matić bude pregovarač.

I politika se na različite načine pokušavala odrediti prema ovom prosvjedu. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila ih je kao predsjednička kandidatkinja, ali i nakon izborne pobjede. Pozvala ih je na Pantovčak i jednog od prosvjednika imenovala savjetnikom. I tu je sve okončano. Posljednja tri mjeseca branitelji iz Savske 66 jako se rijetko oglašavaju u javnosti.

Robert Anić/PIXSELL

Preminula Nevenka Topalušić

Samo me mrtvu odavde mogu odnijeti” govorila je Nevenka Topalušić na početku prosvjeda. Dva dana poslije umrla je na platou ispred Ministarstva.

Branitelji se u kolicima uputili u Sabor

Krajem listopada branitelji su se u kolicima uputili u Sabor. Iznijeli su šefu Sabora Josipu Leki zahtjeve zašto treba smijeniti Matića i suradnike.

Predsjedničku pobjedu proslavila u Savskoj

Prvi potez novoizabrane predsjednice bio je posjet braniteljskom šatoru u Savskoj 66. Nakon čestitki i zagrljaja, popričali su i ispili čašu šampanjca.

Boljitak za državu i branitelje

Vođa braniteljskog prosvjeda Đuro Glogoški jučer nam je potvrdio da u Savskoj ostaju.

Sukob s policijom i plinske boce

Dok su se branitelji prosvjednici u crkvi sv. Marka skrivali od policije, njihovi kolege su na Savsku ulicu stavili tri plinske boce i tako blokirali promet.

Branitelji iz šatora dobili protivnike

Naspram branitelja iz šatora oformio se i protupokret “Dosta terora šatoraša”.

Tradicija Sinjske alke

Prozvani ministar Predrag Matić na prosvjed gleda kao na pad maski.

- Ako netko misli da mu se treba čestitati na nepostojećim razlozima za prosvjed i političkim ultimatumima, onda im iskreno čestitam godišnjicu i želim im da s tim dočekaju tradiciju Sinjske alke - kaže Matić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi