To je to što me zanima!

Najavili osnivanje kosovske vojske, NATO se ne protivi

NATO je stavio do znanja kako je pretvaranje Sigurnosnih snaga Kosova u vojsku Kosova "unutrašnja stvar koja se tiče lokalnih ustanova"
Vidi originalni članak

Srpski mediji prenose izjavu ministra za Sigurnosne snage Kosova Agima Cekua kako će vrlo brzo Sigurnosne snage prerasti u Oružane snage Kosova, a o tome će odluka biti donesena na jednoj od prvih sjednica Skupštine Kosova nakon njenog konstituiranja.

- Službeno ustrojavanje Sigurnosnih snaga Kosova kao Vojske Kosova je odlagano zbog nefunkcioniranja Skupštine Kosova. Vjerujem da će jedna od prvih odluka nove Skupštine biti ustrojavanje Oružanih snaga Kosova - rekao je Ceku dodajući kako je to "nacionalni projekt od izuzetnog značaja za zemlju i građane" te "ima snažnu i široku potporu međunarodnih saveznika Kosova". 

Ceku ne očekuje protivljenje parlamentarnih stranaka ovom projektu jer je "ustrojavanje vojske u interesu Kosova, njegovih građana i političkih partija".

Na zamolbu agencije Beta neka prokomentira namjeru Kosova o osnivanju vojske, NATO je stavio do znanja kako je pretvaranje Sigurnosnih snaga Kosova u vojsku Kosova "unutrašnja stvar koja se tiče lokalnih ustanova". To je bio odgovor glasnogovornice NATO-a Oane Lungescu dodajući kako "NATO trenutno podržava razvoj Sigurnosnih snaga Kosova u okviru njihove prvobitne misije i mandata, posredstvom nedavno uspostavljenog NATO savjetodavnog tima za vezu".

- Ukoliko bi se mandat i misija promijenili, očekujem da Vijeće NATO-a ponovo razmotri razinu NATO angažiranja - rekla je glasnogovornica u sjedištu Atlantskog saveza. Ona je time dodatno pojasnila odgovor na pitanje Bete, koje je sadržalo i opasku kako prema rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN "vlasti u Prištini ne mogu imati vojsku, oružane snage, već samo sigurnosno tijelo zaduženo za civilnu zaštitu".

Idi na 24sata

Komentari 93

  • TVRDOGLAVI SVABO 29.11.2014.

    kosovo moze a krim nemoze to je samo namjerno da provociraju 3 svijetski rat

  • TVRDOGLAVI SVABO 29.11.2014.

    uvijek europa gleda da zarati balkan kako bi mogli imat posla i biti opet placani od nas

  • ludom 28.11.2014.

    Naravno da je to logična posljedica priznanja Kosova kao države.

Komentiraj...
Vidi sve komentare