To je to što me zanima!

Najduži na svijetu: Koštao je 97 milijardi, ali i sedam života

Most u Kini od 420.000 tona koji će povezivati Hong Kong, Zhuhai i Macao gradio se sedam godina. Cilj je bio da se putovanje dugo tri sata smanji na pola sata. Most je dug 55 kilometara
Vidi originalni članak

Tijekom gradnje najdužeg mosta na svijetu sedam radnika je poginulo, a 129 ozlijeđeno. Sad se njegova gradnja bliži kraju a dosad je na njegovu izgradnju potrošeno 98 milijardi dolara. Cilj mosta dugog 55 kilometara bio je smanjiti vrijeme putovanja između Hong Konga, Zhuhai i Macaa. Naime, dosad se za putovanje bilo potrebno tri sata, a sada će bili potrebno tek 30 minuta.

Svečano otvaranje najavljeno je za kraj godine.

'Ne spavamo, samo radimo'

Konstrukcija je teška 420.000 tona, što znači da ima dovoljno čelika da se sagradi čak 60 Eiffelovih tornjeva.

 Glavni inženjer Yin Haiqing je kazao da im zbog nedostatka iskustva bilo potrebno 96 sati da postave prvu cijev u ocean.

- Mnogi inženjeri i radnici malo su spavali u ovih zadnje četiri dana - kazao je.

U travnju ove godine su na gradilištu u Hong Kongu radnici Generalne unije za rad su prosvjedovali, pozivajući vladu da poboljša sigurnost na radnom mjestu i da se istraže sve nesreće.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • ZlatkoHH 31.07.2017.

    A što je sa potresima, tsunamijima, tajfunima nasukavanjima. Bit će tu još svašta.

  • Zgubider 31.07.2017.

    "...na njegovu izgradnju potrošeno 98 milijardi dolara..."___Mi ne možemo skupiti 320 miljuna € za Pelješki most kako bi spojili teritorij države (što bi trebao biti strateški cilj svake vlade), ali zato Krstičević (ucijenivši Plenkija) kupuje borbenu eskadrilu zrakoplova vrijednih najmanje "dva i po" Pelješka mosta! Država u kojoj se samo čeka na nekakve donacije, na fondove Europske zajednice – puna zemlja prosjaka i sinova!

  • be yourself 31.07.2017.

    Jure Radić bi napravio bolji most.

Komentiraj...
Vidi sve komentare