To je to što me zanima!

Najmlađi prosvjednik među ratarima ima tek 9 mjeseci

Seljaci su blokirali jedan trak vitalnih slavonskih prometnica. Sve punktove obišli su HDSSB-ovci Šišljagić i Bubalo koji su im donijeli kobasice i čaj
Vidi originalni članak

Uz veliko osiguranje policije koja je regulirala promet, seljaci iz čitave Slavonije i Baranje, organizirani na punktovima Donji Miholjac, Požega, Đakovo, Vinkovci i Baranja, traktorima su blokirali jedan trak ceste vitalnih slavonskih prometnica kako bi mirnim prosvjedima poručili ministru Petru Čobankoviću da su poljoprivreda i seljaci na koljenima. Ratari su u srijedu popodne blokirali s više od 500 traktora u Virovitici, Pitomači, Novoj Bukovici i Čađavici i državne ceste D2 i D34. Promet teče obilazno.
- Naša Vlada vodi uvoznu, a ne politiku rada i izvoza. Duguju nam kapitalne investicije od 2007. godine, zaostale poticaje iz 2008. i one iz 2009. koje su već umanjili, a sada Čobanković kaže kako će ove godine poticaje smanjiti za 40 posto. Duguju nam tri milijarde za protekle tri godine. Mi već sada ne možemo dalje ni u sjetvu ni otplaćivati kredite za traktore i vlastite kuće. Nema gospodarstva koje nije ugroženo. Bit ćemo tu dok nas ministar ne odluči saslušati. Naši pregovarači nisu Laslo i Mavrović jer to nisu ljudi koji su bili na cesti i osjetili jad i bijedu seljaka. Njih ne priznajemo nego tražimo od Čobankovića da nas prizna kao legalnu i većinsku udrugu te da sa nama pregovara - rekao je Tomislav Pokrovac iz Hrvatskog seljačkog saveza dodajući kako su seljaci za kompromis, ali samo pod uvjetom da Čobanković pregovara sa njima direktno.
- Može dio isplate u repromaterijalu, ali dio mora biti u novcu jer naše obitelji ne mogu jesti umjetno gnojivo - kažu okupljeni seljaci vinkovačkog kraja koji su prometnicu blokirali sa čak 300 traktora. U Miholjcu ih je bilo oko 50, u Đakovu isto toliko, a puno više u Požegi i Virovitici. Sve seljačke punktove obišli su čelnici HDSSB-a Vladimir Šišljagić i Krešimir Bubalo koji su im donijeli kobasice i čaj.
- U ministarstvu poljoprivrede vlada dugogodišnji nemar, loša rješenja i lažna obećanja i mi zato podržavamo prosvjede. Vlada ima novca sa podvožnjak u Zemuniku i 4,5 milijarde za brodogradnju u ovoj godini, ali nema za seljaka. To ukazuje da je nešto vrlo loše u tom ministarstvu - kazao je Šišljagić. Među prosvjednicima u Vinkovcima bio je i najmlađi, devetomjesečni Noa Balić iz Ilače. On je došao sa mamom, tatom, dva strica te bakom i djedom jer cijela njegova obitelj živi od 50 jutara zemlje. Čekaju 30.000 kuna poticaja i duga.
- Poticaji nam pomažu da ostanemo u plusu, a sada ih ministar hoće smanjiti. Svi smo ušli u taj posao, razmišljali o farmi, o uposlenicima, ali sve nam sada propada jer tržište nije uređeno, jer ne znamo sada ni kome ćemo prodati ni za koju cijenu - kažu Balići, a sličnu priču ima većina ogorčenih prosvjednika.
- Meni nije došla voda do grla. Ja sam već ispod vode, samo mi šešir pluta na površini. Pokidao sam iskaznicu seljačke stranke jer ni ona nije uz nas. Friščić je rekao biti prvi na traktoru, a nema ga nigdje. Zabili su nam svima nož u leđa - kaže Stjepan Filić iz Ilače. 'Dirigira nam Čoban-ković', 'Vlasnik traktora je Hypo Leasing, a ja imam pušing', 'Vama žito, nama slama, mi nećemo više s vama' - samo su neki od transparenata koje su seljaci nosili na prosvjedu.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • wowtwq 03.03.2010.

    Trebalo bi da se poncne vrednovati trud a to znaci doslovce hranu postivati a ne omalovazavati.Onaj kome puca grb od rada ne moze da progovori dok onaj koi je odmoran moze po fejsbuku kritikovati vladu kupovati za svoj ! plavi trud! svastarije krstariti.Pa nek ova i naredna vlada pocnu ceniti trud.

  • ona009 03.03.2010.

    CASIO ok...shvacam te u potpunosti tako i ja imam razm...a i vecina hrv....ali imaj razumjevanja.....jer mi svi vise manje zivimo od njih...kaj mislis da kruh dolazi iz naseg stana,kuce...malog vrta....da ne govorim za mlijeko...kaj imas krave doma...da ne pricam za sir,za meso...kaj i to imas doma.....svi bi imali novaca a zivjeli bi od zraka....sve ovo sto trpamo u usta.....to mozemo zahvalit njihovom trudu i radu....jer kao sto sam rekla....MI ZIVIMO OD NJIH A ONI OD NAS.....nazalost je tako....i moramo biti uz njih bezobzira na to.....jer im je potrebno.....i znam sto pricam...

  • superpolicajac 03.03.2010.

    ovdje je što se tiče seljaka svima jasno da su oni žrtve proračuna. jednostavno od njih se je ukralo da bi se šuker hvalio kako je sve ok i da netreba rebalans.samo nije mi jasno. gospodin friščić je u seljačkoj stranci i član vladajuće stranke . iznenađuje me da se jednostavno ne javlja ili mu je samo stalo do vlasti a seljake ko njih da izvinete.

Komentiraj...
Vidi sve komentare